Visszalépett az elnökjelöltségtől az egykori gerillavezér Kolumbiában

Rodrigo Londono egészségi problémái vezettek a döntéshez. A FARC nem állít másik jelöltet.

MN
2018. 03. 08. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iván Márquez az MTI összefoglalója szerint elmondta: a Rodrigo Londonón szerdán végrehajtott szívműtéttel és a választási kampányukkal kapcsolatosan kialakult körülmények kényszerítették őket arra, hogy végül visszalépjenek az indulástól május 27-én tartandó az elnökválasztáson. A FARC nem állít másik jelöltet.

A korábbi gerillaszervezet február elején felfüggesztette választási kampányát jelöltjeinek bántalmazása miatt. Az EFE spanyol hírügynökség felidézte, hogy a FARC vezetőjét legalább három városban kövekkel és tojásokkal dobálták meg, miközben kampányrendezvényt akart tartani. A Reuters brit hírügynökség ezzel kapcsolatosan megjegyezte, hogy sok kolumbiai továbbra is haragszik a korábban egyebek között emberrablásokról és pokolgépes támadásokról elhíresült FARC-ra, és úgy véli, hogy a tagjainak börtönben, semmint a politikában kellene lenniük. Juan Manuel Santos államfő a támadásokra reagálva felszólította a kolumbiaiakat, hogy szálljanak szembe a FARC jelöltjei elleni erőszakkal.

A gerillakorszakban Timochenko ragadványnéven ismert Rodrigo 2017 végén jelentette be, hogy a FARC első számú elnökjelöltjeként fog indulni a választásokon, Imelda Daza alelnökjelölttel együtt.

A szervezet idén január végén indította el választási kampányát. Rodrigo Londono akkor azt mondta, „elszánt vagyok, hogy az élére álljak annak a kormánynak, amely beindítja egy új Kolumbia megszületését”. A párt ingyenes felsőoktatást ígért, valamint azt, hogy jobbá teszi az egészségügyi ellátást, amit a gazdagokkal fizettet majd meg. Emellett azt ígérte, utakat épít, bővíti az elektromos hálózatot, és több pénz jut majd tudományos kutatásra is.

A lefegyverzett Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők, amely tavaly szeptemberben alakította meg pártját Közös Forradalmi Alternatív Erő néven, mintegy hétezer taggal, szintén a FARC rövidítést használja. A szervezet 1964-es történt megalakítása óta most először indított volna jelölteket a választáson.

Timochenko és Juan Manuel Santos 2016 novemberében írta alá a gerillák és a hadsereg közötti több mint fél évszázados szembenállást lezáró békeegyezményt. A megállapodás tíz helyet garantál 2026-ig a FARC-nak a kongresszusban, de indulniuk kell a választásokon.

A mintegy ötven évig tartó konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, 60 ezren sebesültek meg és 6,9 millióan menekültek el otthonukból szerte az országban.

Kolumbiában március 11-én tartanak parlamenti, majd május 27-én elnökválasztást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.