Volt orosz kémet kezelnek súlyos mérgezéses tünetekkel Angliában

A korábbi ügynök egy kémcsere során került az orosz fegyházból Nagy-Britanniába.

MTI
2018. 03. 05. 20:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egybehangzó hétfő esti brit médiaértesülések szerint egy volt orosz kémet kezelnek súlyos mérgezéses tünetekkel az angliai Salisbury városának kórházában.

A területileg illetékes rendőrség egyelőre csak annyit közölt, hogy a 66 éves férfit és 30-as éveiben járó nőismerősét eszméletlenül találták a város egyik bevásárlóközpontja előtt egy padon, és mindkettőjüket válságos állapotban kezelik a városi kórház intenzív osztályán.

A Wiltshire megyei rendőrség hétfő esti sajtótájékoztatója szerint a hatóságok még nem tudják, hogy bűncselekmény történt-e, de a nyomozást vezető tiszt hangsúlyozta, hogy az incidenst nem terrorellenes eljárásban vizsgálják.

Egyöntetű brit médiaértesülések szerint a férfi a brit külső hírszerzés (MI6) egy volt orosz ügynöke, Szergej Szkripal. Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese állítólag tíz éven át dolgozott a brit szolgálatnak, Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től.

Szkripalt 2006-ban Oroszországban tizenhárom év fegyházra ítélték, ám 2010-ben egy orosz–amerikai kémcsere során Nagy-Britanniába távozott.

A brit sajtó akkori értesülései szerint a kémcsere során Oroszországból Amerikába távozók repülőgépe egy időre megállt a brit királyi légierő (RAF) Brize Norton-i támaszpontján, ahol a gépből „többen kiszálltak”.

A brit lapok korabeli beszámolói szerint – bár ezt hivatalos helyen azóta sem erősítették meg – köztük volt Szergej Szkripal is.

A hétfő esti brit rendőrségi sajtótájékoztató alapján egyelőre nem ismeretes, hogy a férfi és nőismerőse mitől lett súlyos beteg, de a vizsgálatot irányító tiszt elmondta, hogy a hatóságok „komoly incidensnek” minősítették a történteket.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap online kiadásának hétfő esti, forrásmegjelölés nélkül közölt értesülése szerint a hatóságok arra gyanakszanak, hogy a férfi és a nő egy fentanil nevű, fájdalomcsillapítókhoz használt, rendkívül erős hatású szintetikus szertől lett rosszul.

A rendőrség Salisbury városában kordonnal zárta le azt a területet, ahol a két embert eszméletlenül találták. Szemtanúk elmondása szerint a helyszínt teljes védőöltözetet viselő egységek nagy nyomású vízsugárral tisztították.

A hétfő esti brit médiabeszámolók az esetet párhuzamba állítják a Litvinyenko-gyilkossággal.

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesét, aki szembefordult az orosz kormánnyal, és 2000-ben Londonba emigrált, 2006 novemberében hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg.

A mérgező anyagot a Scotland Yard szerint Litvinyenko teájába csempészték a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

Nagy-Britanniában 2007-ben hivatalosan vádat emeltek a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen, és kérték kiadatását, ám Moszkva megtagadta. Azesetet diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, a két ország kapcsolatai azóta is mélyponton vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.