Washington új tűzszüneti javaslatot terjesztett az ENSZ elé

MTI
2018. 03. 12. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok új tűzszüneti javaslatot terjesztett az ENSZ elé Szíria ügyében – jelezte Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet. Haley egyúttal elítélte Moszkva és Damaszkusz hozzáállását, amelyeknek szerinte soha nem állt szándékában betartani a fegyvernyugvásra felszólító határozatokat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt felszólaló diplomata elmondta, hogy az új határozati javaslat egyszerű, kényszerítő érvényű, és nem teszi lehetővé a kibúvókat. – Eljött a cselekvés ideje – szögezte le Haley.

Az Egyesült Államok azzal fenyegetett, hogy saját kezébe veszi a szíriai helyzet megoldását, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem lép. – Nem ezt az utat részesítjük előnyben – tette hozzá az ENSZ-nagykövet. – Azonban az Egyesült Államok korábban is megmutatta, hogy kész egyedül cselekedni, és ez most is így van – húzta alá.

Washington a – vélhetőleg a damaszkuszi kormányerők által elkövetett – Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadás után egy egyoldalú akció keretében csapást mért egy szíriai légi támaszpontra 2017 áprilisában. Az Egyesült Államok azt követeli a Biztonsági Tanácstól, hogy kényszerítsen ki egy harminc napra szóló, azonnali tűzszünetet, amely Damaszkuszra és környékére, például a felkelők által ellenőrzött Kelet-Gútára terjedne ki. A felkelők utolsó jelentős fellegvárát hetek óta ostromolják az orosz légi támogatást élvező szíriai kormányerők. A BT február 24-én a teljes országra kiterjedő fegyvernyugvást követelt, hiába.

Diplomaták azzal vádolták Oroszországot, hogy napi öt órás humanitárius tűzszünetével csak megkerüli a februári megállapodást. A világszervezet tűzszüneti határozatának egyik záradéka lehetővé tette, hogy folytatódjon a harc a terrorcsoportok ellen. Szakértők azzal vádolták Szíriát és szövetségeseit, Oroszországot, valamint Iránt, hogy visszaélnek ezzel a kivétellel. Eközben António Guterres ENSZ-főtitkár a szíriai helyzet feletti csalódottságának adott hangot.

– Bár az összecsapások heve csökkent, nem függesztették fel teljesen az ellenségeskedést – tájékoztatta a világszervezetet Guterres. Az erőszak Kelet-Gútában és másutt, a többi között Afrínban, Idlíb egyes részein, illetve Damaszkuszban és külvárosaiban is folytatódott – mondta. – Néhány konvoj ugyan sikeresen kézbesítette szállítmányát, de a humanitárius segélyek továbbra sem jutnak el akadálytalanul a nélkülözőkhöz, és a súlyos betegeket, valamint a sebesülteket sem sikerült evakuálni – tette hozzá. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.