A repülők helyett a repülési tervek szálltak el

Csaknem félmillió ember késett a repülésbiztonsági rendszer hibája miatt. Szerda reggelre visszaáll a menetrend.

MN
2018. 04. 03. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ilyen még soha sem történt” – kommentálta az AFP hírügynökségnek az európai légi közlekedés biztonságos üzeméért felelős Eurocontrol szóvivője, hogy kedden mintegy tizenötezer repülőjárat csak jelentős késéssel tudott elindulni, és így csaknem félmillió ember nem jutott el időben az úti céljához.

A tömeges késést egy olyan központi számítógépes rendszer kiesése okozta, amely az aktuális repülési tervek összehangolásáért felelős.

Emiatt vészhelyzeti üzemmódra váltottak át – írta délutáni közleményében a Eurocontrol. Állításuk szerint ezzel mintegy tíz százalékkal csökkent az európai repülési hálózat kapacitása, ám a légi közlekedés biztonsága „közvetlenül és közvetve sem került veszélybe”.

A meghibásodott rendszer, az Enhanced Tactical Flow Management System (ETFMS) kiesésének okairól egyelőre semmit sem közöltek, de késő délután annyit nyilvánosságra hozott a repülésbiztonsági szervezet, hogy azonosították a hiba okát.

A hiba következménye az lett, hogy minden repülési terv, amelyet kedden 12 óra 26 perc előtt betápláltak a rendszerbe, kitörlődött. A Eurocontrol miután ezt észlelte, azonnal arra kérte a légitársaságokat, hogy a repülési terveiket ismételten táplálják be az ETFMS-be.

A szervezet azzal számol, hogy az európai légi közlekedés késő éjjelre állhat helyre teljesen.

A mintegy 1900 alkalmazottat foglalkoztató Eurocontrol sok ország államközi szervezete, nemcsak a huszonnyolc uniós tagállam, hanem Ukrajna, Törökország és Grúzia is tagja például, így a hiba EU-n kívüli országok légi forgalmára is hatással volt.

Este 11 órára állhat helyre az európai légtér teljes kapacitása az Eurocontrol brüsszeli központjában korábban történt számítástechnikai meghibásodás miatt. A menetrend várhatóan csak a szerda reggeli üzemkezdetre áll vissza. Az Eurocontrol honlapján lévő tájékoztatás szerint este 8 órakor megszüntették a korábban a biztonság érdekében bevezetett kényszerhelyzeti üzemet, és a légtér korábban elrendelt kapacitás-csökkentését is fokozatosan feloldják. A szerverek visszaállításával várhatóan este 11 órára végeznek. (mti)

    

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.