Akár a hadsereget is a mexikói határra vezényelheti Donald Trump

Egy Hondurasból érkező karaván miatt aggódik az elnök. Egyes hírek szerint már Mexikóban feltartóztatták a migránsokat.

MN
2018. 04. 03. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök a segélyek megvonásával fenyegette meg kedden Hondurast az amerikai határ felé tartó menekültek áradata miatt – írja az MTI.

A beszámoló szerint az elnök később már azzal fenyegetett, hogy a hadsereget is beveti az Egyesült Államok Mexikóval közös déli határának védelmében, míg meg nem építik a választási kampányában ígért határfalat, és „megfelelő biztonsági intézkedéseket” nem vezetnek be.

A Fehér Házban nyilatkozó Trump újságírók előtt így fogalmazott: „Katonai eszközökkel fogjuk intézni a dolgokat.” Hozzátette: a felvetést már megvitatta James Mattis védelmi miniszterrel is. „Amíg nincs fal és megfelelő biztonság, addig a hadsereggel fogjuk védeni határainkat. Ez nagy lépés – hangoztatta Trump. – Nem engedhetjük meg, hogy emberek illegálisan áramoljanak be országunkba, hogy azután eltűnhessenek.”

Keddi Twitter-bejegyzésében az elnök nemcsak Honduras, hanem más, meg nem nevezett országok számára is megígérte az amerikai segélyek megvonását, amennyiben nem lépnek fel a bevándorlók áradatának visszafogásáért.

„Jobb, ha megállítják a Hondurasból érkező karavánt, amely most Mexikón halad át, és gyenge törvényekkel védett határaink felé halad, mert a NAFTA révén érkező pénz és a Hondurasnak, valamint a többi országnak nyújtott külföldi segély forog kockán” – írta keddi mikroblog-bejegyzésében Trump, ismételten utalva arra, hogy Washington akár fel is mondhatja az éppen most újratárgyalt Észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt. Majd ismételten a törvényhozókat sürgette a bevándorlási törvény megalkotására. „A kongresszusnak azonnal cselekednie kell” – fogalmazott.

Ebal Díaz hondurasi elnöki szóvivő visszautasította a fenyegetést. „Fogalmunk sincs, miről beszél Trump, amikor azt mondja, Honduras nem tesz semmit az illegális migráció megfékezésére – emelte ki Díaz a helyi televízióban. – Úgy gondolom, nem eléggé tájékozott, és úgy gondolom, tisztességtelenül próbálja Hondurast felhasználni az amerikai kongresszussal való vitájában.” Az elnöki szóvivő tiszteletet követelt országának.

„A migráció okai az erőszak, a kábítószer-bűnözés és -csempészés. Mit tett Trump elnök annak érdekében, hogy mérséklődjön a kereslet a drogok iránt, amelyek bejutnak az Egyesült Államok piacára, és gerjesztik az erőszakot a mi országunkban?” – tette fel a kérdést Ebal Díaz. Mint mondta, megbecsülik Washington segítségét, de „Honduras gyarapodni fog Trump elnök segítségével vagy anélkül is”.

AP amerikai hírügynökség kedden közölte, hogy az egykor 1150 főt számláló migránskaravánt már napokkal korábban feltartóztatták a mexikói hatóságok a déli fekvésű Oaxaca szövetségi állam Matías Romero településén.

Az elnök már vasárnap – szintén Twitter-bejegyzésben – reagált az amerikai határ felé tartó menekültcsoportra, de akkor még nem helyezte kilátásba a segélyek megvonását.

A republikánusokhoz közel álló Fox televízió vasárnap sugárzott riportja szerint mintegy 1000-1500 migránsból álló karaván halad három közép-amerikai országból Mexikón keresztül az amerikai határ felé, a csoport útját az amerikai székhelyű Pueblo Sin Fronteras (város határok nélkül) nevű csoport szervezi.

A hondurasi, El Salvador-i és guatemalai migránsok feltételezhetően illegálisan akarnak belépni az Egyesült Államokba, vagy menedékjogot kérnek. Donald Trump vasárnap, a műsor után közzétett Twitter-bejegyzésében megjegyezte, hogy az amerikai–mexikói határon a helyzet egyre veszélyesebb, és a határőrök „a nevetséges liberális törvények miatt” nem tudják megfelelően ellátni a határőrizetet.

Irineo Mujica, a Pueblo Sin Fronteras igazgatója elmondta: „Sosem volt az az elképzelés, hogy az emberek csoportját a határhoz vigyük.” Hozzátette: akciójuk a figyelemfelkeltés volt a migránsok ügyére. A szervezők most azon vannak, hogy buszokkal a központi fekvésű Puebla szövetségi államba vigyék az embereket egy bevándorlók jogaival foglalkozó konferenciára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.