Az Egyesült Államokba látogat április közepén Abe Sinzó japán kormányfő

Észak-Koreáról tárgyal majd Donald Trump amerikai elnökkel.

MTI
2018. 04. 02. 6:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abe Sinzó hétfőn a kormány, illetve a kormánykoalíció vezetőivel találkozva jelentette be, hogy a floridai Mar-a-Lago Trump-birtokra utazik, hogy kétoldalú csúcstalálkozón vitassa meg a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket, közöttük Észak-Korea problémáját.

„Személyesen kérni fogom, hogy Trump elnök vesse fel a közelgő amerikai–észak-koreai csúcstalálkozón az elrabolt japán állampolgárok ügyét is, mely fontos ügy” – mondta a miniszterelnök.

Trump novemberi tokiói látogatásán találkozott több elrabolt japán hozzátartozóival, és ígéretet tett arra, hogy együttműködik Abéval az elraboltak szabadon engedéséért. Japán szerint tizenhét állampolgárát rabolta el Phenjan az 1970-es és 1980-as években.

Donald Trump és Kim Dzsongun észak-koreai vezető várhatóan május végén találkozik minden idők első amerikai–észak-koreai csúcstalálkozóján Washingtonban. A tervek szerint előtte, április 27-én Kim Dzsongun Mun Dzsein dél-koreai elnökkel tárgyal.

Kim márciusban előre be nem jelentett látogatás tett Kínában, és tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Abe megjegyezte, hogy Észak-Korea első emberének a világ vezetőivel folytatott mostani párbeszéde a nemzetközi közösség által gyakorolt „legnagyobb nyomás” eredménye, és hangsúlyozta, hogy továbbra is nyomást kell gyakorolni Phenjanra annak érdekében, hogy konkrét lépéseket tegyen atomfegyverei leszerelése irányába.

Trumppal való találkozóján Abe várhatóan kérni fogja az amerikai elnököt, hogy adjon mentességet Japán számára az acélra és alumíniumra kivetett amerikai importvámok alól – közölte egy japán kormányilletékes.

Abe Sinzó legutóbb 2017 februárjában járt az Egyesült Államokban, röviddel Donald Trump beiktatása után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.