Az óceánjárók valódi csapást jelentenek a világörökségre

A hajómonstrumok akkora hullámokat keltenek, hogy már műemlékeket veszélyeztetnek, szennyezik a környezetet is – figyelmeztet a UNESCO.

MTI
2018. 04. 03. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óceánjáró hajókkal járó turistaözön világörökségi helyszínekre gyakorolt negatív hatásaira figyelmeztet a UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

„A hajókkal és a túlzó mértékű turizmussal járó környezetszennyezés problémákat okoz” – mondta Mechtild Rössler, a UNESCO világörökséggel foglalkozó igazgatója. A szakértő szerint az ágazat nem fektet eleget a világörökségi helyszínek védelmébe. „Veszélyezteti azokat a helyeket, melyekkel pénzt keres” – tette hozzá.

Különösen Velencében súlyos a helyzet. Ott a nagy hajók keltette hullámok erodálják az épületeket – mondta Rössler. A UNESCO már arról tárgyal, hogy a várost felvegyék a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé.

A kisebb városok, köztük az észtországi Tallinn és a horvátországi Dubrovnik a tengerjáró hajók turistáinak áradatától szenved. „Ezek a történelmi városok nem tudnak egyszerre ennyi turistát fogadni” – emelte ki az igazgató.

A UNESCO arra kéri a hajózási iparágat, hogy fektessen pénzt a fenntartható turizmusba. „Magasabbra kell tenniük a mércét. Az első lépés a tisztábban működő hajók kifejlesztése lehetne” – véli Mechtild Rössler.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.