Betiltaná az óvodai és iskolai kendőviselést az osztrák kormány

A tilalom egyelőre értelmetlennek tűnik, de Kurz kancellár már a nyári szünet előtt törvényt akar róla.

MN
2018. 04. 04. 20:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák kormány tervei szerint hamarosan betilthatják a fejkendő viselését az óvodában és az elemi iskolában. Sebastian Kurz kancellár az ORF közszolgálati rádiónak azt mondta: szembe kívánnak szállni mindenféle párhuzamos társadalom kialakulásával, és a muszlim nők által viselt kendő, a hidzsáb szerinte ennek része. 

Heinz Faßmann oktatási minisztert meglepte a kancellár kívánsága, amelyet csak szerdán közölt, de már a nyári szünet előtt törvényt akar látni róla. Addig a minisztérium jogászainak választ kell találniuk egy sor kérdésre, amelyeket Kurz nyitva hagyott. Ahhoz, hogy a tartományi iskolákban is érvényesüljön a tilalom, kétharmados többségre, vagyis az ellenzék támogatására is szükség van. A szociáldemokraták már jelezték, hogy csomagban, más döntésekkel együtt készek elfogadni a tilalmat.

Ausztria lakosságának nagyjából egy százaléka menekült, 7 százaléka muszlim vallású. Bár Kurz szerint a vallásos muszlimokra jellemző kendőviselet egyre terjed, nem biztos, hogy sokakat érinthet a tilalom. A tervek szerint nagyjából 10 éves korig tiltanák meg az iskolai kendőviselést, miközben általában a pubertáskortól kezdve hordják a hidzsábot a muszlim lányok, csak nagyon ritkán adják kisebbekre. Korábban, még kisebbik koalíciós partnerként Kurz pártja csak az egész testet takaró lepel, a nikáb vagy burka viselését tiltotta volna meg, de a hidzsábot nem.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.