Brit sajtó: Szkripalék Amerikába költözhetnének új személyazonossággal

Tárgyalások folynak arról, hogy az egykori orosz–brit kettős ügynök és lánya hogyan telepedhetne le az USA-ban.

MTI
2018. 04. 08. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint tárgyalások folynak London és Washington között arról, hogy Szergej Szkripal egykori orosz–brit kettős ügynök és lánya – akik március elején idegméreg-hatóanyagtól szenvedtek súlyos mérgezést az angliai Salisbury városában – új személyazonossággal az Egyesült Államokban telepedhetnének le.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap név nélkül idézett szakszolgálati és kormányzati forrásai szerint a brit külső hírszerzés (MI6) és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tárgyal Szkripalék áttelepítésének lehetőségéről az Egyesült Államokba, új személyazonossági okmányokkal.

A lapnak nyilatkozó illetékesek szerint ennek célja az lenne, hogy a volt kettős ügynököt – aki az orosz katonai hírszerzés ezredeseként hosszú ideig az MI6 számára is dolgozott – és lányát, Julija Szkripalt megvédjék a további esetleges merényletkísérletektől.

A Salisburyben élő Szergej Szkripal március 4-én szenvedett súlyos mérgezést, a nála látogatóban lévő lányával együtt.

A mérgezés után mindkettőjüket hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában. Most már azonban egyikük állapota sem válságos, Julija Szkripal eszméletét is visszanyerte, önállóan étkezik, és beszélni is tud. A Rosszija 1 orosz állami televízióban bejátszott, egyelőre hivatalosan nem megerősített hitelességű hangfelvétel szerint a héten telefonon beszélt unokahúgával, Viktorija Szkripallal, akinek azt mondta, hogy sem ő, sem apja nem szenvedett visszafordíthatatlan egészségi károsodást. A brit külügyminisztérium péntek esti közleménye hangsúlyozta ugyanakkor, hogy valószínűleg mind Szergej Szkripalnak, mind lányának „folytatódó orvosi ellátásra lesz szüksége”.

A brit kormány Oroszországot tette felelőssé a történtekért, annak alapján, hogy a brit védelmi minisztérium vegyi és biológiai kutatóintézetének vizsgálata szerint a mérgezést a novicsok osztályú hatóanyagok közé tartozó idegméreg okozta, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki.

Boris Johnson brit külügyminiszter a minap közölte: London értesülései szerint Oroszország tanulmányozta az idegmérgek szállításának lehetőségét, valószínűleg merényletek elkövetése végett, és e program keretében kis mennyiségben gyártotta és készletezte is a novicsok hatóanyagot. Johnson a The Sunday Timesban megjelent írásában megismételte ezt a kijelentését, és úgy fogalmazott: Moszkva – amely folyamatosan és határozottan tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz – cinikus kísérleteket tesz arra, hogy a tényeket „hazugságok és dezinformációk lavinája alá temesse”.

A brit külügyminiszter szerint az orosz kormány eddig 29 különböző elméletet „talált ki” a Salisburyben történt mérgezés lehetséges okaira. Johnson szerint a Londonban meggyilkolt Alekszandr Litvinyenko sorsa is demonstrálja a Kreml készségét arra, hogy Nagy-Britanniában gyilkosságot kövessen el. Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesét, aki szembefordult az orosz kormánnyal és 2000-ben Londonba emigrált, 2006 novemberében a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg.

Johnson szerint a tényeket egybevetve csak egy következtetés kínálkozik: az, hogy kizárólag az orosz kormánynak volt az eszköze és a motiváltsága a Salisburyben elkövetett bűncselekmény végrehajtására.

Nagy-Britannia a mérgezéses incidens után néhány nappal kiutasított 23 – a brit hatóságok szerint hírszerzési tevékenységet folytató – orosz diplomatát. A brit lépést további 26 ország követte hasonló kiutasításokkal; Washington 60 orosz diplomatát utasított ki.

Moszkva ugyancsak diplomáciai kiutasításokkal és Oroszországban működő képviseletek, külföldi intézmények bezárásával válaszolt. Az orosz kormány kategorikusan visszautasítja ugyanakkor, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.