Erdogan vendége lesz Putyin

A két elnök egyeztetni fog a Török Áramlat földgázvezeték építéséről és légvédelmi rendszer vásárlásáról.

MTI
2018. 04. 02. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden kétnapos, hivatalos látogatásra érkezik Törökországba Vlagyimir Putyin, negyedszer is megválasztott orosz elnök. Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése alapján a látogatás első napján tartják meg a török–orosz felső szintű tanács hetedik ülését, amelyen az orosz vezető Recep Tayyip Erdogan török államfővel együtt elnököl. A két államfő kedden hivatalosan leteszi az első török nukleáris erőmű alapkövét. A létesítmény helyét a dél-törökországi Mersin tartományban, a Földközi-tenger partján jelölték ki.

Szerdán Haszan Róháni iráni elnök is Ankarába érkezik. Hármójuk csúcstalálkozóján a tervek szerint a szíriai helyzetről értekeznek majd – a szíriai tűzszünet biztosításáért felelősséget vállaló három ország vezetői utoljára tavaly november 22-én az oroszországi Szocsiban tartottak találkozót –, azon belül is a konfliktus sújtotta ország területi egységének megőrzéséről, a kialakítandó feszültségmentesítési övezetek állapotáról, az általános tűzszünet és a politikai rendezés lehetőségeiről, valamint a terrorizmus elleni harcról. A felek előreláthatólag közös nyilatkozatot is elfogadnak. A török elnöki hivatal tájékoztatása szerint szerdán Erdogan és Róháni négyszemközti megbeszélést is tart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.