Felelősnek tartja magát Zuckerberg a Cambridge Analytica-botrány miatt

A Facebook alapítója azt mondta, hibázott, nem tettek eleget az adatokkal való visszaélések ellen.

MTI
2018. 04. 09. 19:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebook alapítóját és csúcsvezetőjét kedden a szenátusban, szerdán pedig a képviselőházban hallgatják meg két bizottság előtt a nemrég kirobbanó adatkezelési botrányról.

Zuckerberg írásban rögzítette a törvényhozók előtt felolvasandó nyilatkozatát. Ebben a többi között hangsúlyozta: „nagy tévedés volt nem eléggé figyelembe venni felelősségünket, az én hibám volt, sajnálom”. Az alapító hangsúlyozta a személyes felelősségét is. „Én indítottam útjára a Facebookot, én irányítom, és az én felelősségem, hogy mi történt itt” – fogalmazott. Megállapította, hogy túlságosan lassan fedezték fel a gyönge pontot, és túlságosan lassan válaszoltak „az orosz beavatkozásra”. De most keményen dolgoznak, hogy jobbak legyenek – tette hozzá.

Kitérve Oroszországnak a 2016-os amerikai választási folyamatba való állítólagos beavatkozására leszögezte: „továbbra is együttműködünk a kormányzattal abban, hogy megértsük az orosz beavatkozás mértékét, s megtesszük a magunkét, hogy világszerte szabad és tisztességes választásokat tarthassanak”.

A közösségi oldal alapítója bejelentette, hogy a cég jelentős beruházásokat hajt végre az adatbiztonság erősítéséért, hogy mindaz, ami megtörtént a Cambridge Analytica brit–amerikai vállalattal – hogy 87 millió felhasználó adatait dolgozta fel az értesítésük és a beleegyezésük nélkül – ne fordulhasson elő többé. Utalt arra is, hogy a biztonsági szigorítások vonatkoznak a hamis hírekre, a választási folyamatokba való esetleges külföldi beavatkozásokra és a gyűlöletbeszédre is.

Az írásos nyilatkozattal egy időben Zuckerberg egy Facebook-bejegyzésében közölte: a vállalat független bizottságot hoz létre a választásokkal kapcsolatos kutatásokra, a testület a közösségi média választási folyamatra és demokráciára gyakorolt hatásával foglalkozik majd.

Mark Zuckerberg hétfőn már Washingtonban folytatott magánjellegű megbeszéléseket törvényhozókkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.