Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ismét több szlovákiai városban tüntettek

A februári újságíró-gyilkosság után további politikai változásokat akar a társadalom egy része.

MTI
2018. 04. 05. 19:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét több szlovákiai városban tartottak „Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” jelmondattal meghirdetett tüntetéseket csütörtökön kora esti kezdettel.

A demonstrációk közül ismét Pozsonyban zajlott a legnagyobb – tízezres nagyságrendű –, a részvétel azonban itt is alacsonyabb volt, mint a kormányalakítást megelőző nagyszabású megmozdulásokon. Utóbbiak közül az elsőt még februárban tartották a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra és barátnőjére való – akkor még politikamentesnek hirdetett – megemlékezésként, a legutóbbit pedig két héttel ezelőttre tervezték, de végül az új kormány kinevezésére reagálva lemondták.

A csütörtöki pozsonyi tüntetés résztvevőinek kiemelt követelése Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány távozása, illetve az volt, hogy a kormány foganatosítson „rendszerszintű változásokat” a rendőrségen, a bíróságokon és az ügyészségeken. A pozsonyi – láthatóan jól szervezett – tömegmegmozduláson többségében liberális értelmiségiek, újságírók, színészek szólaltak fel, beszédeikben kevés konkrét állítással ugyancsak „rendszerszintű változtatásokat” követelve, illetve egyebek mellett azt hangoztatva, hogy az emberek elveszítették az állami hatóságokba vetett bizalmukat.

A pozsonyi tüntetést nem sokkal hét óra előtt befejezettnek minősítették a szervezők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.