Kicsit megkésve, de Oroszország kiutasított egy magyar diplomatát

A viszonosság elvét érvényesítik az oroszok. Múlt héten hasonló csapás érte a többi, oroszokat kiutasító államot.

Földi Bence
2018. 04. 04. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz külügyminisztérium szerdán közölte, Oroszország kiutasít egy magyar diplomatát – írta meg a Reuters hírügynökség szerda kora délután. A közlés szerint azért tesz így az orosz fél, mert korábban Magyarország is kiutasított egy orosz nagykövetségi dolgozót.

A lépés kissé megkésettnek is tekinthető. A Szkripal-ügy nyomán kialakult nyugati kitiltási hullámra ugyanis múlt héten csütörtökön és pénteken reagált első körben az orosz fél. A viszonosság elvét érvényesítették, amikor a korábban az ő diplomatáikat kitiltó országok külképviseleti dolgozóit hazaküldték, méghozzá azonos számban. Emellett becsukták az Egyesült Államok szentpétervári konzulátusát, válaszul a seattle-i orosz konzulátus bezárásáért. Akkor azonban kimaradt a szórásból a NATO és Magyarország – utóbbit nyugaton sokan azzal magyarázták, hogy a két fél jó kapcsolatai miatt nem kapott büntetést az Orbán Viktor kormánya vezette állam.

A magyar külügy egyébként furcsa táncot írt le ebben az ügyben, első körben úgy nyilvánította ki szolidaritását a britek felé, hogy nem nevezte meg Oroszországot és Szergej Szkripalt sem. Később a kiutasításról szóló közleményben sem nevezték meg Szkripalt, ám végül Kovács Zoltán kormányszóvivő révén csak beszivárgott az orosz exkém neve a kormányzati kommunikációba, erről akkor itt írtunk:

Az EU-tagországok közül egyébként mindössze három állam nem mozdult együtt a Nyugattal, azaz nem utasított ki orosz külképviseleti dolgozót és nem is hívta haza Moszkvából a nagykövetét konzultációra: Ausztria, Ciprus és Görögország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.