Kijavították az európai légi közlekedést megbénító rendszerhibákat

Az összes légitársaságnak újra le kellett adnia a délután fél 1 előtt beadott repülési tervét.

MTI
2018. 04. 04. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden elromlottak a forgalom áramlását szervező rendszerek, a hiba érintette a repülési terveket tartalmazó adatbázisokat is. Emiatt az összes légitársaságnak újra le kellett adnia a délután fél 1 előtt beadott repülési tervét.

A biztonság érdekében kényszerhelyzeti üzemet vezettek be, elrendelték a légtér kapacitáscsökkentését. A szervezet arra figyelmeztetett, hogy késések lehetnek a keddre tervezett mintegy 30 ezer járat felénél. A szerverek visszaállításával kedd éjjel végeztek.

Az Eurocontrol közölte: vizsgálni fogják a meghibásodást, hogy tanuljanak belőle. A szervezet egyúttal elnézést kért az utasoktól. Több európai repülőtér – egyebek mellett Budapest, Helsinki, Prága, Dublin, Koppenhága, Amszterdam – késésekről és járataik újratervezéséről adott hírt. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren az induló járatok számát óránként tízre korlátozták.

Az Eurocontrol történetében ezenkívül eddig egy hasonló mértékű hiba és leállás volt, 2001-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.