Kim Dzsongunt levették a lábáról a déli zenészek

Phenjanban lépett fel az ősellenség néhány sztárja, Észak-Koreából származó hírek szerint hatalmas volt a buli.

Ruzsbaczky Zoltán
2018. 04. 02. 11:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb szimbolikus állomásán van túl az év elején megkezdett észak-koreai nyitási politika, vasárnap dél-koreai zenészek léptek fel Phenjanban, az előadás pedig olyan jól sikerült, hogy a hírek szerint még Kim Dzsongunt, a remeteállam teljhatalmú urát is „mélyen megérintette” az esemény. Bár biztosat nem tudunk, azért megkockáztatjuk, hogy az évekig országa atomprogramjával, valamint új gyárak és vidámparkok megnyitásáról készült, néha már-már groteszk képekkel a világ híradóiba kerülő Kimnél ilyen azért nem esik meg mindennap.

A hivatalos tájékoztatásból kiderül, a többek között a déli könnyűzenei élet egyik meghatározó alakulatát, a Red Velvet lánycsapatot is soraiban tudó dél-koreai zenészcsoport több mint kétórás koncertet adott, ezen ott volt Kim Dzsongun és felesége, Ri Szolcsu is. A felvételek alapján úgy tűnik, a közönségnek is tetszett, amit tapasztalt, ami annál inkább érdekes, mert a dél-koreai (és minden egyéb külföldi) zene illegális északon, a büntetés ezek birtoklásáért, de főleg terjesztéséért nemritkán börtön vagy munkatábor.

További érdekesség, hogy Dél-Korea egy 2016-os északi nukleáris kísérlet után elkezdett maximális hangerőn üvöltetni déli popslágereket a két országot elválasztó határon, ezzel is pszichológiai nyomás alá helyezve az északi katonákat.

A vasárnapi eseményen azonban nem volt nyoma ellenségeskedésnek. „Mindenki mosolygott, ez komoly erőt adott nekünk” – nyilatkozta a Red Velvet egyik énekese, Kang Szulki. Az északi állami hírügynökség szerint Kim Dzsongun személyesen is megköszönte a rövid idő alatt megszervezett, mégis színvonalas show-t.

És noha közben javában zajlik az évenkénti szokásos amerikai–dél-koreai hadgyakorlat, mindez legalább egy kis időre háttérbe szorult. Déli zenészek egyébként több mint tíz éve nem léptek fel északon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.