Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Nyolcvan gülenistát „gyűjtött be” külföldről a török titkosszolgálat

A világ 24 országából kérték ki Fethullah Gülen feltételezett követőit –büszkélkedett el a török kormányszóvivő.

MN
2018. 04. 05. 11:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török titkosszolgálat (MIT) a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett nemzetközi hálózat, a Hizmet (Szolgálat) 80 feltételezett tagját „gyűjtötte be” és szállította haza eddig külföldről Törökországba – mondta Bekir Bozdag török kormányszóvivő csütörtökön a Habertürk török hírtelevíziónak adott interjújában.

Bozdag elmondta, a műveletek eddig 18 országot érintettek, és a jövőben is folytatódnak. A szóvivő ugyanakkor nem nevezte meg az egyes országokat – írja az MTI.

Ankara a hatalomátvételi kísérletért az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok mozgalmát vádolja, amelyet egyúttal fegyveres terrorszervezetnek tekint. Gülen váltig állítja, hogy semmi köze a történtekhez.

Múlt csütörtökön a koszovói rendőrség hat török állampolgárt fogott el, akik állítólag a gülenista hálózat által pénzelt iskolákban dolgoztak. A koszovói belügyminisztérium közlése szerint az elfogottak tartózkodási engedélyét visszavonták, majd ki is toloncolták őket az országból, és átadták a török hatóságoknak. Koszovói újságok szerint az érintettek tagokat toboroztak a mozgalom számára, és számos török állampolgárnak segítettek elhagyni az országot a 2016-os puccskísérletet követően.

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő egy nappal később menesztette Flamur Sefaj belügyminisztert, valamint Driton Gashit, a titkosszolgálat vezetőjét, mert a tudta nélkül fogták el és adták ki Törökországnak a hat feltételezett gülenistát.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerdai összesítése szerint a török igazságügyi minisztérium a világ 24 országához nyújtott be kérelmet összesen 54 gülenista kiadatása érdekében. Az európai országok közül Albániának, Belgiumnak, az Egyesült Királyságnak, Hollandiának, Máltának, Moldovának, Németországnak és Norvégiának.

Bozdag csütörtökön kifejtette: a gülenisták elleni harcnak még nincs vége. A tagokat a szervezet struktúrája és munkamódszerei miatt nehéz felfedni, „mindenféle jelmezt magukra ölthetnek” – fogalmazott.

A kormányszóvivő leszögezte: nyilvánvaló, hogy a puccskísérlet óta fenntartott rendkívüli állapot újabb három hónapos meghosszabbítására szükség van.

Az intézkedés jelenleg április 19-ig van érvényben.

Törökországban az elmúlt 21 hónap alatt több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz, és azon keresztül az összeesküvéshez.

A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a mozgalom feltételezett tagjait és támogatóit is.

A Magyar Nemzet megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, hogy kiderüljön, a török szolgálatok fordultak-e kiadatási kéréssel a magyar kormányhoz. Kíváncsiak voltunk, hogy

Választ még nem kaptunk kérdéseinkre, ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.