Össztűz a Google-ra a húsvét hiánya miatt

Az információtechnológiai multivállalat 18 éve folyamatosan megfeledkezik a keresztény feltámadás ünnepéről.

Garamvölgyi Flóra
2018. 04. 02. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei sorban a tizennyolcadik év, amikor a Google megfeledkezett a húsvét ünnepéről. Ám ez az üzletpolitika most – főként az Egyesült Államokban – nagy visszhangot kapott a keresztények részéről. Paul Joseph Watson, a konzervatív körökben népszerű Infowars szerkesztője is élesen kritizálta a vállalat mulasztását, főként annak fényében, hogy a keresőoldal kezdőlapján minden „apró-cseprő eseményről és személyről” megemlékeznek, de pont a húsvétról nem. A bejegyzésre a hollywoodi sztár, James Woods is válaszolt, aki szerint mindez azért történik, mert „gyűlölik a keresztényeket. Ez ilyen egyszerű”.

A cég a felháborodásra azzal reagált, hogy a vallásos ünnepekre tudatosan nem szokott külön logót vagy képet készíteni az aktualizált nyitóoldalának, ahová a felhasználók a keresőablakba beírhatják a keresett kifejezést. Erre természetesen megérkezett a válasz, hogy „akkor mi a helyzet a karácsonnyal, amikor hóemberek, fenyőfák és angyalok jelennek meg a Google felirat körül”, de a vállalat azzal védekezett, hogy december 24-ét szinte mindenki ünnepli a világon, és szinte már nem is számít vallásos ünnepnek. Ugyanezzel védekezett a republikánus nézeteket képviselő Fox News megkeresésére is, amely a Valentin-napon, a zsidó Tu B’Avon, azaz a szeretet ünnepén és a színek fesztiváljának napján elhelyezett doodle-ok miatt vonta kérdőre a Google-t.

Április elsején aztán a nyuszik és a tojások helyett mégis volt valami, amivel a cég kedveskedett a felhasználóknak. Egy „Where’s Waldo?” (a magyar oldalakon Hol van Vili?) című játékkal, amelyben az ikonikus piros-fehér csíkos figurát és annak barátait kellett megkeresni a vállalkozó szelleműeknek a Google térképén. Illetve ha valaki eléggé szemfüles volt, észrevehette, hogy a cég a Twitter-oldalán elhelyezett egy színpompás tojásokat ábrázoló fotót is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.