Trump megtorlással fenyegetette Damaszkuszt a dúmai állítólagos vegyi támadás miatt

Az amerikai elnök követeli a történtek kivizsgálását.

MTI
2018. 04. 08. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap megtorlással fenyegetette a damaszkuszi vezetést a kelet-gútai városhoz tartozó Dúma ellen végrehajtott, a szíriai ellenzéki aktivisták és mentést végző szervezetek állítása szerint vegyi támadás miatt.

Trump a Twitteren azt írta, hogy Bassár al-Aszad szíriai elnöknek „nagy árat kell fizetnie” a civilek ellen véghez vitt „esztelen vegyi támadásért”.

Az amerikai elnök ugyanakkor nem szolgáltatott bizonyítékot a szíriai ellenzéki csoportok állításának alátámasztására, hogy valóban mérges gázt vetettek volna be Dúmában.

Trump mikroblogján Iránt és Oroszországot, illetve Vlagyimir Putyin államfőt hibáztatta azért, mert támogatják a szíriai rezsimet. „Nagy ára lesz ennek” – fűzte hozzá Trump.

Az amerikai elnök a Twitteren sürgette, hogy azonnal tegyék lehetővé az orvosi segítségnyújtást a térségben, illetve a történtek kivizsgálását.

Bassár al-Aszad kormánya tagadja, hogy vegyi támadás történt volna. A szemben álló szíriai feleket békítő orosz központ szóvivője pedig valótlannak nevezte azokat a híreszteléseket, miszerint a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett volna be a militánsok ellen.

Az al-Dzsazíra pánarab televíziós hírcsatorna szombati jelentésében azt állította, legalább negyven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti térség legnagyobb városában, Dúmában, egy vegyi támadás következtében.

Nemzetközi választ sürget az EU az „újabb vegyifegyver-támadásra”

Nemzetközi választ sürget az Európai Unió a lázadó kézen lévő kelet-gútai Dúma ellen elkövetett újabb vegyifegyver-támadásra, amelyet szerinte bizonyítottan Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege követett el.

Az Európai Unió – akárcsak Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter – az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását sürgette, hogy állítsa fel ismét a vegyifegyver-támadásokat vizsgáló testületet, és felszólította Oroszországot és Iránt, hogy vessék be Aszadra gyakorolt befolyásukat a tovább támadások megakadályozása érdekében.

Szíria tagadta, hogy a kormányerők bármilyen vegyifegyver-támadást hajtottak volna végre Dúmában. Az al-Dzsazíra pánarab televíziós hírcsatorna szombati jelentésében azt állította, hogy legalább negyven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti térség legnagyobb városában, egy vegyi támadás következtében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.