12,3 millió felett világszerte az igazolt fertőzöttek száma

A Johns Hopkins adatai szerint a halálos áldozatok száma 556 211, a gyógyultaké 6 784 579 volt péntek este.

Forrás: MTI2020. 07. 10. 23:02
null
Péntek késő esti állapot Forrás: coronavirus.jhu.edu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek estére 12 337 075-re emelkedett a világban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma 556 211, a gyógyultaké 6 784 579 volt a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

A Covid-19-járvány által leginkább sújtott Egyesült Államokban csütörtökön ismét rekordot döntött, péntekre pedig 3 140 938-ra emelkedett a koronavírussal diagnosztizált új fertőzések száma. A legtöbb új esetet továbbra is Kaliforniában, Texasban és Floridában mutatták ki. A halálos áldozatok száma 133 677-re emelkedett országszerte.

Brazíliában 1 755 779 az igazolt fertőzöttek és 69 184 a halottak száma.

India felkerült a harmadik helyre a fertőzöttek számát tekintve (793 802), a halálesetek száma 21 604.

A negyedik helyen álló Oroszországban, ahol 712 863 fertőzöttet és 11 ezer halálos áldozatot tartanak nyilván, a védelmi minisztérium bejelentette, hogy immunitást alakított ki a kísérletben részt vevő önkéntesekben az első klinikailag tesztelt orosz Covid-19-vakcina. Az orosz hadsereg és a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) által folytatott klinikai teszt a befejező stádiumához érkezett.

Olaszországban Giuseppe Conte miniszterelnök pénteken bejelentette a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet további meghosszabbítását, megalapozottnak nevezve, hogy a korábban július 31-ig elrendelt vészhelyzetet év végéig fenntartsák. Az intézkedést január 28-án vezették be féléves időtartamra. A hosszabbítás augusztus elsejétől léphet életbe. Olaszországban a járványgörbe jelentősen laposodott, a csütörtöki adatok szerint több mint 12 ezer a házi karanténban levő beteg, valamivel több mint nyolcszáz a kórházban kezeltek száma, és kevesebben mint hetvenen szorulnak lélegeztetőgépre.

Megszűnt pénteken a Magyarországról és 58 más országból Nagy-Britanniába beutazók karanténkötelezettsége. Szerbiát, amely eredetileg szintén szerepelt a karanténelőírás alól mentesített országok között, a brit kormány már pénteken le is vette a listáról. A skót kormány 57 ország – köztük Magyarország – esetében tekinti Skóciára is érvényesnek a brit kormány karanténmentességi döntését: Szerbiát és Spanyolországot kihúzta a listáról.

Tömeges csalásokat lepleztek le Franciaországban a koronavírus-járvány alatti állami támogatásokkal kapcsolatosan. A hatóságok gyanúja szerint egy külföldről irányított bűnszervezet francia vállalatok nevében törvénytelenül igényelt és vett fel bérkiegészítéseket.

Belgiumban a szövetségi kormány döntése szerint szombattól kötelező a maszk viselése üzletekben és olyan beltéri helyiségekben, mint a mozik, színházak és koncerttermek, konferenciatermek, múzeumok, könyvtárak és imahelyek. A maszkviselés általános bevezetése azért lett szükséges, mert egyre több szakértő szerint a koronavírus levegőben is terjedhet, így a 1,5 méteres fizikai távolságtartás már nem lenne elengedő a fertőzések elkerüléséhez.

Péntek késő esti állapot
Fotó: coronavirus.jhu.edu

Norvégia szerdán megnyitja a határait a legtöbb európai uniós ország turistái előtt, amelyekben kielégítőnek találják a koronavírus-fertőzöttség szintjét – közölte pénteken a norvég kormány. A Portugáliából, Luxemburgból, Magyarországról, Romániából, Horvátországból érkezőkre azonban továbbra is érvényesek az Európában egyik legszigorúbbnak számító korlátozások.

A szlovák rendőrség egy napra, péntek délután három órától szombat délután három óráig visszaállítja az ellenőrzést a szárazföldi határokon, hogy kiszűrje a koronavírussal fertőzötteket, és ellenőrizze azokat a beutazókat, akik a járvány terjedése szempontjából kockázatos európai uniós országokból érkeznek. Szlovákiából 1870 fertőzöttet és 28 halálesetet jelentettek.

Romániában továbbra is az első, áprilisi tetőzést meghaladó ütemben terjed a járvány: a pénteki összesítés szerint újabb 592 embernél mutatták ki a fertőzést az utóbbi 24 órában. Romániában eddig 31 381 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 1847-en meghaltak, 236 beteget pedig súlyos állapotban, intenzív osztályon ápolnak.

A járvány nem megfelelő kezelése miatt kitört, két napig tartó erőszakos tiltakozások után csütörtök este békés tüntetést tartottak Szerbia több városában is, a demonstrálók a nagyobb városok fontosabb épületei előtt ülve tiltakoztak az ellen, hogy a járvány második hullámát sem úgy kezeli a szerbiai vezetés, ahogyan azt szerintük kellene. Szerbiában egy nap alatt 17 076-ról 17 342-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Csütörtökön 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halálos áldozatok száma 352-re emelkedett.

Rekordszámú, 116 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek pénteken Horvátországban, így Vili Beros egészségügy-miniszter közölte, hogy új intézkedéseket hoznak a gyülekezések felülvizsgálatára, szigorítják a horvát határok átlépését a szomszédos országokból érkezők számára, és kötelezővé teszik a maszkok viselését az éttermekben, bárokban és üzletekben.

Csütörtökön Szlovéniában 17 fertőzöttet diagnosztizáltak, valamivel többet, mint az előző napi 13. Szlovéniában péntekig 1793 igazolt fertőzöttet jelentettek, a halálos áldozatok száma nem változott, továbbra is 111.

Görögország megerősíti szárazföldi határain az ellenőrzést a szomszédos államokból érkezők esetében, miután több szomszédos balkáni országban megnőtt a fertőzöttek száma, és több fertőzöttet „importáltak” is az elmúlt napokban.

Bulgáriában ismét rekordot döntött az egy nap alatt újonnan megfertőződöttek száma: egy nap alatt 330 új beteget regisztráltak.

Velük 6672-re emelkedett a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 3-mal, 262-re nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.