A magas áramdíjak és a korrupció ellen tüntettek Bulgáriában

Több tízezer ember tüntetett vasárnap Bulgária-szerte a magas áramdíjak, a korrupció és a szegénység elleni tiltakozásul.

2013. 02. 24. 17:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bojko Boriszov vezette jobbközép kormány éppen amiatt mondott le szerdán, mert erőszakossá váltak az áramdíj-emelkedés miatti tüntetések. Bulgáriában az átlagbér 400 eurónak megfelelő (117 ezer forint), és az utóbbi, téli hónapokban a havi áramdíj sok háztartás esetében meghaladta ezt az összeget. Ráadásul az átlagnyugdíj a felét sem éri el az átlagfizetésnek. A lakosság legnagyobb mérge az energiaszolgáltató cégek – például a cseh CEZ, vagy az Energo-Pro, az osztrák EVN – ellen irányul, amelyek 2004 óta kizárólagos ellátási jogot kaptak az ország egyes részein.

 

Szófiában legalább 30 ezren tüntettek vasárnap kora délután a szervezők becslése szerint, de a Novinite.com hírportál arról számolt be, hogy a tüntetők száma nő, mert egyre többen csatlakoznak a folyamatosan vonuló, több állami intézményt is felkereső tömeghez. A tüntetők jártak a nemzeti bank (BNB) épülete előtt is, ahol követelték Ivan Iszkrov jegybankelnök menesztését amiatt, hogy a központi bank szerintük rossz politikát folytat, nem ellenőrzi kellőképpen a kereskedelmi bankokat, azok túl magas hitelkamatot alkalmaznak, és ezzel tönkreteszik a vállalkozásokat. A demonstrációk miatt a metrót kivéve minden tömegközlekedési eszköz leállt Szófiában.

 

A legtöbben az energiaipari monopóliumok ellen tiltakoztak, és követelték a társadalmi ellenőrzés megteremtését e cégek felett. A fővárosi tüntetésen a szervezők meghívásának eleget téve felszólalt Roszen Plevneliev köztársasági elnök. A tömeg kifütyülte, ő mégis megköszönte a demonstrálók „aktív civil kiállását”. Szombaton a kelet-bulgáriai Szlivenben tanácskozást tartott a tüntetők száz képviselője szerte az országból. Megállapodtak egy követeléslistában, amelyet most átadtak az államfőnek. A követelések között szerepel: a köztársasági elnök ne oszlassa fel a parlamentet, az működjön tovább. Ne ügyvezető kormányt bízzon meg az ország vezetésével a választásokig, hanem szakértőit. Alkossanak egy törvényt, amelynek értelmében minden „intézmény” felett az ellenőrzést 50 százalékban a civilek gyakorolhatják. A közműcégek részvényeinek 51 százaléka kerüljön vissza az államhoz – követelik.

 

Vasárnap mintegy 40 bulgáriai városban voltak demonstrációk. A kisebb tüntetéseken az emberek amiatt is tiltakoztak, hogy az oktatási rendszer nem készíti fel rendesen a diákokat a munkaerő-piaci versenyre. A tüntetők egyes helyeken azzal fenyegetőztek, hogy mindaddig nem fizetik be a téli hónapok áramszámláit, amíg a parlament meg nem változtatja az alkotmányt, és lehetővé nem teszi, hogy a parlamenti képviselőket a választópolgárok közvetlenül válasszák meg – ne csak pártlistákra szavazhassanak az emberek –, és a honatyák visszahívhatók legyenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.