Még áprilisban misére hív a harang

Munkatársunktól
2020. 04. 18. 14:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 27-étől újra engedélyezik a nyilvános miséket és az egyházi rendezvényeket a csehországi templomokban, egyszerre legfeljebb 25 személy részvételével.

Fokozatos bővítéssel június második hetében már nem korlátoznák a létszámot – jelentette be Andrej Babiš egy tegnapi rádióinterjúban. – Természetesen mindig be kell majd tartani a szigorú higiéniai előírásokat – tette hozzá a miniszterelnök, aki még előzőleg elismerte, hogy a kormány, amikor a korlátozások feloldásának forgatókönyvéről tárgyalt, megfeledkezett az egyházi szertartásokról. Később Jan Hamáček belügyminiszter kidolgozta az erre vonatkozó javaslatot, amit Babiš megvitatott Dominik Duka prágai érsekkel, a cseh katolikus egyház fejével is, aki egyetértett a forgatókönyvvel. Csehországban március közepétől tilosak az egyházi szertartások is, számos templomból a miséket a közösségi hálózaton keresztül közvetítik a hívőknek. Balga Zoltán, a prágai magyar római katolikus plébánia plébánosának magyar nyelvű misézése is rendszeresen követhető a Facebookon, írta a távirati iroda.

A prágai egészségügyi minisztérium pénteki kimutatása szerint az országban lelassult a koronavírus-fertőzöttek számának napi növekedése. Tegnap mintegy 6500 fertőzöttet tartottak nyilván, és legalább 170-en haltak már meg a kórban. A héten bejelentették azt is: jövő hétfőtől – csakúgy, mint Németországban – fokozatosan újra megnyílnak a koronavírus-járvány miatt március közepén bezárt üzletek, szolgáltatások, piacok és az iskolák. A kormány öt szakaszra bontott terve abból indul ki, hogy sikerül ellenőrzés alatt tartani a járvány terjedését. Fokozatosan engedélyezik majd a szabadtéri sportolást is kisebb csoportokban, megkezdhetik működésüket a fitneszklubok, de a közös zuhanyozók és öltözők használata nélkül.

Járőr a prágai Károly hídon. Kötelező a maszk
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Május 25-től kinyithatnának a vendéglők kerthelyiségei, a fodrászszalonok, a kiállítások, múzeumok és az állatkertek is. Júniusban teljes egészében megnyithatnák kapuikat a nagy bevásárlóközpontok és a szállodák. Engedélyezve lenne bizonyos feltételek mellett a legfeljebb 50 személyes családi, társadalmi és kulturális rendezvények megtartása is. Minden esetben szigorú higiéniai előírások lesznek érvényben, amelyek betartásáért a tulajdonos, a működtető vagy a szervező lesz a felelős, húzták alá illetékesek. A szünetelő iskolai oktatás az idén már nem lesz teljes. Az általános iskolások többsége május második felében térhet vissza a padokba. A végzős középiskolásoknak lehetővé teszik az érettségi vizsgákat, az egyetemek és főiskolák végzős hallgatóinak pedig az államvizsgákat – mondta Robert Plaga oktatásügyi miniszter.

Mindeközben a szájmaszkok kötelező köztéri használatának eltörlése nincs még napirenden. Adam Vojtěch egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a maszkok kötelező használatán a járvány további alakulásának függvényében enyhíthetnek majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.