Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Soros is nagyon csalódott, nem tetszik neki a kompromisszum

A spekuláns arról is ír, hogy szerinte Orbán azt tervezte az utóbbi napokban, hogy kilépteti Magyarországot az EU-ból.

Forrás: Telex2020. 12. 11. 11:08
Billionaire investor George Soros is awarded the Schumpeter Prize in Vienna
Soros ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, szerinte ő mások felháborodását képviseli Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros György véleménycikkben bírálja a csütörtök este megszületett, jogállamisággal kapcsolatos kompromisszumot, melyet annak érdekében hozott tető alá Angela Merkel német kancellár, hogy a magyarok és a lengyelek is megszavazzák az EU történelmi, 1180 milliárd eurós költségvetését, illetve a koronavírus okozta válság miatt létrehozandó 750 milliárd eurós segélyalapot.

A Project Syndicate nevű, véleménycikkeket közlő oldalon megjelent cikkében a magyar származású milliárdos többek között arról ír, hogy szerinte Orbán azt tervezte az utóbbi napokban, hogy kilépteti Magyarországot az EU-ból, ha megmaradt volna a jogállamisági kitétel az eredeti formájában, ugyanis a magyar miniszterelnök nem engedheti meg, hogy lelepleződjön a kormány korrupciójának mértéke, a jogállamisági kitétel pedig pont ezt tette volna lehetővé. Soros szerint a vétóval való fenyegetőzés Orbán részéről csak blöff volt, aminek Merkelék sajnos bedőltek.

A milliárdos úgy véli, hogy

a Merkel, Orbán és „Lengyelország de facto vezetője”, Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes által kialkudott kompromisszum „a lehető legrosszabb, ami születhetett”, és három alapvető hibája van:

 • a három vezető által elfogadott megállapodás lényegesen gyengíti a jogállamisági kitételt;
 • a jogállamisági kitétel életbe lépése akár két évet is csúszhat a mostani megállapodás értelmében, ami óriási győzelem Orbánnak, hiszen ez könnyen azt jelentheti, hogy a jogállamisági kitétel csak a 2022-es választások után lép majd életbe;
 • az EU-csúcs végén elfogadandó nyilatkozat értelmében az Európai Tanács túllépi a hatáskörét azzal, hogy korlátozza az Európai Bizottságot abban, hogy saját maguk értelmezhessék és végrehajthassák a megszavazott EU-s törvényeket, ami veszélyes precedenst teremt.
 • Soros azzal zárja az írását, hogy ő mindössze annyit tud tenni az ügyben, hogy cikkén keresztül kifejezi azon emberek morális felháborodását, akik hittek az EU-ban mint az európai értékek védelmezőjében.

  Soros ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, szerinte ő mások felháborodását képviseli
  Fotó: Reuters

  A milliárdos tőzsdespekuláns írását eredetileg a Telex.hu szemlézte.

  A téma legfrissebb hírei

  Tovább az összes cikkhez chevron-right

  Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

  Címoldalról ajánljuk

  Tovább az összes cikkhez chevron-right

  Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.