időjárás 7°C Elza 2022. december 1.
logo

„Az unió nem tűri az orosz rulettet polgárai életével”

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Politico
2021.05.25. 09:20
„Az unió nem tűri az orosz rulettet polgárai életével”

Az Európai Tanács tagjai tegnap megállapodtak, hogy újabb büntetőintézkedéseket, köztük gazdasági jellegűeket vezetnek be Belarusszal szemben, és szankciókkal sújtanak belarusz tisztségviselőket válaszként arra, hogy a belarusz hatóságok vasárnap minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó Roman Protaszevics ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét, Sofia Sapegát. Az uniós tagállamok vezetői egyben felszólították az európai légitársaságokat, hogy járataik kerüljék el Belarusz légterét, és felkérték a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy indítson vizsgálatot az ügyben. Emellett sürgették a tagállami minisztereket tömörítő tanácsot, hogy fogadjon el intézkedéseket az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárására a belarusz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt. Az uniós vezetők Protaszevics és Sapega azonnali szabadon bocsátására szólítottak fel, illetve szolidaritásukat fejezték ki Lettországgal a lett diplomaták Belaruszból való indokolatlan kiutasítása miatt.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart a kétnapos EU-csúcs első munkanapját záró sajtótájékoztatón Brüsszelben 2021. május 25-én
Fotó: MTI/AP/AFP/John Thys

– Az Európai Unió nem tűri, hogy orosz rulettet játszanak ártatlan polgárok életével, ezért az uniós tagállamok vezetői újabb büntetőintézkedések meghozatalát sürgetik Belarusszal szemben

– jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben. Hozzátette: elfogadhatatlan az, ami vasárnap történt, a Ryanair légitársaság járatának minszki földre kényszerítése.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csúcstalálkozó első munkanapját záró sajtóértekezleten elmondta,

a Ryanair légitársaság járatának eltérítése támadást jelent az európai szuverenitás, a demokrácia és a szólásszabadság ellen.

A politikus hangsúlyozta: a felháborító eset erős válaszokat kívánt meg, ezért a tagállami vezetők az uniós szankciólista kibővítésében egyeztek meg az incidensben részes személyekkel, és ugyancsak korlátozó intézkedéseket szorgalmaznak olyan entitások ellen, amelyek az Alexandr Lukasenka vezette rezsimet finanszírozzák. Von der Leyen továbbá arra is rámutatott, a belarusz hatóságok az incidenssel és egy harci repülőgép indokolatlan bevetésével előre megfontolt módon megsértették a repülési vészhelyzetekben követendő eljárási szabályokat.

– Mivel a belarusz légteret nem lehet többé biztonságosnak tekinteni, a tagállami vezetők arra kérték fel az Európai Unió Tanácsát, hogy fogadjon el intézkedéseket az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárására a belarusz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt

– szögezte le az Európai Bizottság elnöke, hangsúlyozva, hogy Protaszevicset és Sapegát azonnal szabadon kell engedni, biztonságukért, valamint tesi épségükért pedig a belarusz hatóságokat terheli a felelősség.

Michel tájékoztatása szerint a vezetők tanácskozást folytattak Oroszországról is, elítélték az EU tagállamai és más országokkal szemben kifejtett „jogtalan, provokatív és bomlasztó” orosz tevékenységeket. A megbeszélés során megerősítették, hogy az EU Moszkvával fennálló kapcsolataira vonatkozóan 2016 márciusában meghatározott öt irányadó elv továbbra is aktuális. Arra kérték Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselőt és az Európai Unió Tanácsát, hogy ezen elvek mentén készítsenek beszámolót az EU–orosz külpolitika lehetőségeiről. Az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatokat illetően Michel azt mondta: az EU gyümölcsöző kapcsolatot kíván ápolni Londonnal. Hozzátette: ehhez a felek közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás teljes körű végrehajtása szükséges. Az Európai Unió egységes a tekintetben, hogy a megállapodások be nem tartása jogi lépések meghozatalát vonja maga után a belső piac egysége és az EU érdekeinek védelme érdekében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: MTI/AP/AFP/John Thys

Az este folyamán érintett külpolitikai témák között a közel-keleti helyzettel összefüggésben kiemelte, a tagállami vezetők üdvözölték az Izrael és a Hamász iszlamista szervezet között létrejött fontos és szükséges tűzszünetet. Megismételte: az EU továbbra is elkötelezett a két államon (Izrael mellett a palesztin államon) alapuló megoldás mellett, és kész együttműködni a nemzetközi partnerekkel a politikai folyamat újraindítása érdekében. Az Európai Tanács elnöke beszélt arról is, hogy az EU elítéli Mali elnökének és miniszterelnökének foglyul ejtését, és azonnali szabadon bocsátásukra szólít fel. Ellenkező esetben az EU készen áll a szükséges intézkedések meghozatalára, köztük célzott szankciók bevezetésére is a mali demokratikus átmenetet akadályozó politikai és katonai vezetők ellen.

– A tagállami vezetők megegyeztek abban, hogy júniusi csúcstalálkozójuk napirendjére veszik a migráció kérdését is

– fűzte hozzá Michel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.