időjárás 1°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Többtucatnyian kapták el a koronavírust Putyin környezetében

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.16. 13:37 2021.09.16. 14:51
Többtucatnyian kapták el a koronavírust Putyin környezetében

Az oroszországi választásokat megelőző napokban többtucatnyian kapták el a koronavírus-fertőzést Vlagyimir Putyin környezetéből. Az elnök kedden jelentette be, hogy a magas esetszámok miatt önkéntes karanténba vonul.

Mint tudják, sajnos az utolsó pillanatban kénytelen voltam lemondani a dusanbei látogatásomat. Nagyon sajnálom, de ez azzal áll összefüggésben, hogy a legközelebbi környezetemben koronavírusos megbetegedéseket mutattak ki. Nem egy és nem két, hanem több tucat emberről van szó

– jelentette be Putyin csütörtökön, amikor videokapcsolaton keresztül felszólalt a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) dusanbei csúcstalálkozóján.

A Kreml korábbi tájékoztatása szerint az államfő egészséges, és az antitestszintje magas. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő csütörtökön úgy vélekedett, hogy Putyin legkevesebb egy hétig karanténban marad. Közölte, hogy a megbetegedettek többsége az államfő biztonsági szolgálatának tagja, de súlyos esetről nem tudni. Azt hangoztatta, hogy a fertőzéses esetek nem kérdőjelezik meg a Szputnyik V hatékonyságát. A szóvivő elmondta azt is, hogy az elnök elektronikusan regisztráltatta magát a küszöbönálló választásokra, és mindenképpen voksolni fog. Arról, hogy ezt személyesen, avagy online fogja-e megtenni, Peszkov későbbre ígért tájékoztatást.

Oroszországban pénteken háromnapos szavazás kezdődik, amely meghatározza majd a szövetségi parlament alsóházának új összetételét, emellett megválasztják 12 régió vezetőjét és 39 törvényhozásának képviselőit.

Putyin, aki kedden Emomalii Rahmon tádzsik elnöknek jelentette be, hogy karanténba vonul, a Kreml közlése szerint március 23-án kapta meg az új koronavírus elleni első védőoltást. Az elnök április 14-én jelentette be, hogy megkapta a második oltást is. Az pedig csak június 30-án vált nyilvánossá, hogy Szputnyik V-vel oltották be. Korábbi orosz sajtóértesülések szerint mindenkinek, akit Putyin fogad, egy hétig előzetes karanténba kell vonulnia.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 19 594-gyel – ez a legnagyobb szám augusztus 26. óta – 7 214 520-ra emelkedett. A napi növekmény 0,27 százalék, az új esetek 8,2 százaléka volt tünetmentes. Az országban 566 287 aktív esetet tartanak számon. A halottak száma 794-gyel 195 835-re, a felépülteké pedig 17 326-tal 6 452 398-ra nőtt. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 185,1 millió, az elmúlt napon pedig 462 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 122 531 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül vesz részt az OCKB csúcsértekezletén Dushanbéban 2021. szeptember 16-án. MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin