Európa szinte minden térségében nő a migrációs nyomás

A Földközi-tenger középső medencéjében és a nyugat-balkáni útvonalakon is nagy a forgalom.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 15. 20:44
VULIN, Aleksandar; PINTR Sndor
Illegális bevándorlás - Közös járőrszolgálat indult a szerb-magyar határon Fotó: Belügyminisztérium

A Földközi-tenger középső medencéjében és a nyugat-balkáni útvonalakon is nagy a forgalom.

A főbb migrációs útvonalakon továbbra is emelkedik az Európába irányuló illegális határátlépések száma, a migrációs nyomás legjelentősebb növekedését a Földközi-tenger középső medencéjében és a nyugat-balkáni útvonalakon jelentették – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) pénteken.

Az uniós ügynökség tájékoztatása szerint az év első kilenc hónapjában mintegy 134 ezren kíséreltek meg az Európai Unió területére jutni, 47 százalékkal többen, mint egy évvel ezelőtt.

A szeptemberi migrációs adatokat rögzítő jelentés arról számolt be, hogy a hónap folyamán az illegális határátlépések száma megközelítette a 24 ezret, ami 40 százalékkal több az előző év azonos hónapja adatainak, amikor a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorú határkorlátozások voltak érvényben.

A Nyugat-Balkán országaiban az éve első háromnegyed évében több mint 40 ezer illegális határátlépést jelentettek, ami 117 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest.

A múlt hónapban a helyi hatóságok 10 500 határsértésről számoltak be, ami 112 százalékkal magasabb a tavaly szeptemberi adatoknál. Az esetek többségében szíreket, marokkóiakat és afgánokat állítottak elő a régióban.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő útvonalon az előző év azonos időszakához képest szeptemberben közel 5700 illegális határátlépés történt, 33 százalékkal több, mint az előző év azonos hónapjában.

Ezen a migrációs útvonalon az év első kilenc hónapjában mintegy 47 620 illegális határátlépőt vettek nyilvántartásba, ez 87 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A bevándorlók között főként tunéziaiak, bangladesiek és egyiptomiak voltak.

Az Európai Unió keleti határainál a közelmúltban jelentkezett, főként Lengyelországot és Litvániát érintő migrációs nyomással kapcsolatban az uniós ügynökség azt írta, január és szeptember között közel 6600-an próbáltak meg az unió területére jutni Belaruszon keresztül.

A litván-belarusz határszakasz a leginkább érintett, ahol 4170-en kíséreltek átjutni a zöldhatáron.

A migránsok legtöbbje Afganisztánból és Szíriából érkezett. Lengyelország az év eleje óta 1380 illegális határátlépést jelentett, a legtöbb migráns irakinak, afgánnak és orosznak mondta magát. Szeptemberben a lengyel hatóságok további 28 illegális határátlépést regisztráltak.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében húzódó, Spanyolországot érintő migrációs útvonalon szeptemberben, az előző év adatainál 20 százalékkal több, mintegy 3487 illegálisan érkezőről számoltak be a hatóságok.

Ezen a migrációs útvonalon az év első kilenc hónapjában 14 ezret meghaladó volt a feljegyzett illegális határátkelők száma. Ez 22 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A migrációs útvonalon elsősorban algériaiak és marokkóiak próbáltak Európába jutni. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken szeptemberben 2353, önmagukat a legtöbb esetben mali és marokkói állampolgároknak valló emberek által elkövetett illegális határátlépést jegyeztek fel. Az adat közel azonos az egy évvel ezelőtt feljegyzett számokkal. A január és szeptember közötti időszakban közel 12 ezer illegális migráns érkezett a Kanári-szigetekre, 93 százalékkal több, mint tavaly.

A Földközi-tenger keleti medencéjében, Görögország tengeri és szárazföldi határán a múlt hónapban mintegy 1600 illegális határátkelési kísérletet észleltek, 18 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

Ezen a migrációs útvonalon az év első kilenc hónapjában 13 200 határsértést jelentettek, ez 17 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest. Itt főként szír, török, afgán és kongói állampolgárok próbáltak bejutni az EU területére.

 

Borítókép: Rendőrségi járművek a magyar-szerb határon Röszkén, az ideiglenes biztonsági határzárnál 2021. október 15-én. Magyarország és Szerbia bővítette az illegális migrációval szembeni együttműködését, a közös járőrözést a szerb-észak-macedón, illetve a magyar-szerb határon.

Fotó: MTI/Belügyminisztérium

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.