A migránsok összehangolták erőszakos akcióikat?

Rendbontások voltak hétfőn Litvánia több befogadóközpontjában, a biztonságiak kezelni tudták a helyzetet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 09. 9:31
null
Rudninkai, 2021. oktber 18. A 2021. oktber 18-n kzreadott, augusztus 4-n kszlt kpen egy illeglis bevndorl ll a kzelmltban plt befogadtbor kertsnl a litvniai Rudninkai gyakorltren. 2021. oktber 18-n az Eurpai Uni klgyminiszterei luxembourgi lskn megvitattk a Fehroroszorszgbl az unis tagllamokba rkez illeglis bevndorlk meglltsnak lehetsges mdjait. Egyebek kztt megakadlyoznk, hogy bizonyos lgitrsasgok kzremkdjenek az illeglis bevndorlk Fehroroszorszgba szlltsban. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendbontások voltak hétfőn Litvánia több befogadóközpontjában, ahol többek között ázsiai és afrikai országokból érkezett migránsokat helyeztek el, akik a belarusz határon keresztül jutottak a balti állam területére – közölte a litván határőrség szóvivője. Giedrius Mišutis szerint a legnagyobb felfordulást több mint száz migráns okozta Medininkai településen, Vilnius határában, a határőrség iskolájában berendezett befogadóközpontban.

Mint elmondta, a fogvatartás körülményeivel való elégedetlenség nagyrészt ordítozásban és a kerítés demonstratív rázásában nyilvánult meg. A rendbontás néhány órán át tartott, de a biztonsági erők tömegoszlató eszközök bevetése nélkül is tudták kezelni a helyzetet. Hasonló rendbontások néhány tucat résztvevővel a ruklai és a pabradei befogadóközpontokban, valamint a Kybartai városában működő menekültszálláson is voltak. Rustamas Liubajevas tábornok, a litván határőrség parancsnoka nem zárta ki, hogy a rendbontásokat összehangolták az illegális migránsok erőszakos akcióival Lengyelország és Litvánia Belarusszal közös határán.   

A lengyel kormányszóvivő hétfői közlése szerint a lengyel határ belarusz oldalán jelenleg három-négyezer migráns tartózkodik, akik több sikertelen csoportos határsértéssel próbálkoztak a nap folyamán.

Borítókép: Augusztus 4-én készült képen egy illegális bevándorló áll a közelmúltban épült befogadótábor kerítésénél a litvániai Rudninkai gyakorlótéren. (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.