Drótvágókkal mennek a lengyel kerítésnek az illegális bevándorlók

Brüsszel felajánlotta Varsónak a segítségét – de nem a határvédelemhez, hanem a migránsok nyilvántartásba vételéhez és a menedékkérelmek feldolgozásához. A lengyel kormány tájékoztatása szerint mindenesetre körülbelül három-négyezer fős migránskaraván táborozott le a belarusz–lengyel határnál, Belaruszon belül pedig legalább további tíz-húszezer illegális migráns vár arra, hogy belépjen az Európai Unióba.

2021. 11. 08. 19:45
null
Grodno, 2021. november 8. Migrnsok a lengyel hatrnl, a fehroroszorszgi Grodno krnykn 2021. november 8-n. A lengyel hatrnl sszegylt nagy ltszm migrnscsoport megkezdte erszakos behatolsi ksrlett Fehroroszorszgbl Lengyelorszgba s az Eurpai Uniba, de a lengyel biztonsgi erk kzlsk szerint a helyzetet ellenrzsk alatt tartjk. MTI/AP/BelTA/Leanyid Scseglov Fotó: Leanyid Scseglov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három-négyezer fős migránskaraván vert tábort a lengyel–belarusz határnál hétfőn, és bár Piotr Müller lengyel kormányszóvivő tájékoztatása szerint pedig a nap folyamán több csoportos határsértési kísérletet is sikerült meghiúsítani, a helyzet további kiéleződése várható. A lengyel titkosszolgálatok információi szerint Belaruszon belül legalább tíz-húszezer további illegális bevándorló készül a határ átlépésére, miközben Minszk folyamatosan újabb bevándorlók csoportjainak szállítását szervezi az arab országokból. Mateusz Morawiecki kormányfő a krízishelyzet miatt válságstábot hívott össze, amelyen úgy döntöttek: hogy jelentősen megnövelik a lengyel–belarusz határszakaszt védő határőrök, katonák és rendőrök létszámát. Jelenleg a határőröket mintegy tízezer katona támogatja.

Brüsszel segítene a menedékkérelmek feldolgozásában

Közben az Európai Unió továbbra sem fogja fel a helyzet komolyságát. Miközben Lengyelország a határvédelem azonnali megerősítésével és az illegális bevándorlók Európai Unión kívül tartásával van elfoglalva, Adalbert Janz, az Európai Bizottság belügyekben illetékes szóvivője azt üzente Varsónak, hogy igényelje az uniós hatóságok segítségét. 

– Ezek a hatóságok segítenek a migránsok nyilvántartásba vételében, a menedékkérelmek feldolgozásában, és erősítik az embercsempészet elleni küzdelmet. Lengyelországnak először is hivatalosan kérnie kell ezt a segítséget, ahogyan azt a bizottság korábban is szorgalmazta 

– érvelt az uniós végrehajtó testület szóvivője. Dana Spinant bizottsági vezető szóvivő azt is nyomatékosította, hogy 

az Európai Unió nem finanszíroz se falakat, se szögesdrót kerítéseket, helyettük inkább a határok védelméhez kapcsolódó felszereléseket és kapacitások megerősítését támogatja pénzügyileg.

Több ezer migráns táborozott le a lengyel határ mellett. Fotó: MTI/EPA/Lengyel nemzetvédelmi minisztérium

Szijjártó: Az EU-nak a kerítésépítést kellene támogatni

Közben a hivatalos látogatáson Lettországban tartózkodó Szijjártó Péter nyilatkozatában nehezen érthetőnek nevezte, hogy az Európai Bizottság „már lassan mindent finanszíroz, ami a migráció növelését szolgálja”, de az annak megfékezésére irányuló, igazán hatékony eszközt továbbra sem. 

– Mintha nem ezen a bolygón élnének, akik továbbra is gátolják a kerítést építő országok támogatását

– mondta, felszólítva a brüsszeli testületet az „európai lakosság összetételének megváltoztatására irányuló törekvések” feladására. A miniszter nyomatékosította: 

bebizonyosodott, hogy a kerítésépítés az egyetlen hatékony módszer az illegális migrációs hullámok megállítására.

A NATO egyik magas rangú tisztségviselője is aggodalmát fejezte ki a lengyel-–belarusz határszakaszon kialakult helyzet miatt, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Minszk a migránsokat nyomásgyakorlásra használja. A tisztségviselő szerint 

a migránsok bevetése kombinált, katonai és politikai műveletnek számít, ezért – mint mondta – a NATO készen áll arra, hogy további segítséget nyújtson szövetségeseinknek és fenntartsa a biztonságot a térségben.

Hozzátette: a NATO arra szólítja fel Belaruszt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot.

Borítékolható az eszkaláció

A lengyel közszolgálati televízióban közzétett, drónokkal készített videofelvételek szerint mindenesetre a migránsok alkonyatkor sátrakat vertek és tüzeket raktak a határon. Láthatók a felvételeken drótkerítést átvágó illegális bevándorlók is, akikkel szemben a határőrök könnygázt alkalmaznak.

A migránsokat kísérő belarusz fegyveresek részéről a határon számos provokációra került már sor, a Twitter-mikroblogon terjedő videók tanúsága szerint lövések is eldördültek. 

A lengyel kormány szóvivője szerint a közeljövőben az ilyen cselekmények eszkalálódása várható, fegyverhasználatra is sor kerülhet. Szólt arról is, hogy a lengyel fél csak végső esetben folyamodna fegyverhasználathoz.

Közölte továbbá: a helyzetről hétfő este a lengyel kormányfő telefonon egyeztet lett és litván hivatali partnerével.

Borítókép: Migránsok a lengyel határnál, a belarusz Grodno környékén 2021. november 8-án (Forrás: MTI/AP/BelTA/Leanyid Scseglov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.