időjárás -3°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Orbán Viktor szerint kihívás lesz együttműködni a Scholz-kormánnyal

Magyar Nemzet
Forrás: Bild
2021.12.08. 16:47 2021.12.08. 17:16
Orbán Viktor szerint kihívás lesz együttműködni a Scholz-kormánnyal

Orbán Viktor miniszterelnök a Bild napilap weboldalán megjelent véleménycikkében búcsúztatta Angela Merkelt. Mint fogalmazott, a kancellár távozása a „közép-európai politikai életet is megváltoztatja”. A kormányfő felidézte, Angela Merkellel 2010-ben közösen irányították a helyreállítást a pénzügyi válság után, együtt harcoltak az Európai Unió kohéziójáért, azonban az orosz–ukrán háború kirobbanását már nem tudták megakadályozni. Orbán Viktor szerint a 2015-ös migrációs válság jelentette a fordulópontot a magyar–német kapcsolatban:

A 2015-ös migrációs válsággal egységünk is megbomlott

– fogalmazott a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy komoly kihívással kellett szembenézniük.

Hozzátette: „ez azért vált Rubiconná, mert felfedte a közöttünk lévő mély filozófiai, politikai és érzelmi különbségeket a nemzetről, a szabadságról és Németország szerepéről. Kiderült, hogy a magyaroknak és más közép-európaiaknak a haza immanens, a nemzet origó és hazaszeretet nélkül nincs egységes érzelmi élet. Kiderült, hogy a németek az európai civilizáció másik ösvényén haladnak” – írta Orbán Viktor.

Mi, magyarok megértettük, hogy a migráció a németek számára nem probléma, hanem természetesnek veszik. Ez a nézet azonban gyengíti az európai egységet

– mutatott rá a kormányfő. Hozzátette: az együttműködés újraélesztése hatalmas erőfeszítéseket fog igényelni, hiszen az új baloldali–liberális kormány álláspontja számos ponton eltér azoktól, amiket Magyarország képvisel.

Orbán Viktor arról is beszámolt levelében, hogy Angela Merkel 16 éven át tartó kancellári szerepvállalása alatt hiányolta az egyértelmű válaszokat a jelenkor kérdéseire. „Egy dolog biztos: a kétértelműség, a homályos politikai célkitűzések és a magát sodródni hagyó világ véget ért” – írta a miniszterelnök. A kormányfő azzal zárta gondolatait, hogy a német és a magyar népet sokkal szorosabb kötelék fűzi egymáshoz, mint más népek esetében, ugyanis a németek és a magyarok voltak azok, akik soha nem álltak még háborúban.

A magyarok ütötték ki az első követ a berlini falból, és ezzel letették a szabad Európa alapkövét 1989-ben. A leendő német kormányon múlik majd, hogy az eltérő álláspontok és az egymás iránti tisztelet gazdagítani fogja vagy tehernek számít-e a színekkel teli Európában

– zárta sorait Orbán Viktor.

Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök (Forrás: Facebook)