Négyszáz év után kapnának kegyelmet a skót boszorkányok

Skóciában a boszorkányüldözések során több ezer embert végeztek ki.

2022. 01. 05. 6:30
Az inkvizíciót ábrázolja festményén a spanyol Francisco José de Goya Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viharos szelek fújtak 1589 őszén, ami miatt VI. Jakab skót király – a későbbi I. Jakab angol király – hiába várt újdonsült feleségére, Anna dán és norvég hercegnőre, hogy hajója megérkezzen Skóciába. Az időjárás enyhülésével az uralkodó maga kerekedett fel, hogy biztonságban hazaszállítsa párját. Koppenhágában aztán tudomására jutott, hogy a bíróság halálra ítélt egy nőt, akit azzal vádoltak, hogy szándékosan vihart idézett elő, hogy késleltesse a királyné útját és veszélyeztesse az életét. Az ötlet szöget ütött VI. Jakab fejébe, így visszatérése után Skóciában is vádat emeltek az ügyben. Kínzás hatására – a vallatásban állítólag az uralkodó személyesen is részt vett – többen beismerték bűnösségüket. Ettől kezdve a király megszállottja lett a boszorkányság témájának, 1597-ben Daemonologie címmel még könyvecskét is kiadott a fekete mágiáról.

Ezzel együtt Skóciában kezdetét vette az a példátlan boszorkányüldözés, amelynek csak a „boszorkánytörvény” 1736-os eltörlése vetett véget. 

Becslések szerint ez alatt az idő alatt 3867 embert vádoltak meg, akiknek 84 százaléka volt nő. Kétharmadukat ki is végezték, holttestüket elégették. 

A gyanúsítottakat általában varázslással, rontással, alakváltással vádolták, de olykor elég volt egy kint felejtett seprű is, hogy valaki bajba kerüljön. A legtöbben az alvásmegvonás, körömletépés és más válogatott kínzások hatására beismerték tettüket. A boszorkányüldözés persze a világ más részein sem volt ismeretlen, de Skóciában ebben az időszakban lakosságarányosan ötször több emberrel végeztek ezen a jogcímen.

Négyszáz év elteltével Skócia hamarosan hivatalosan is rendezheti az ártatlanul meggyilkolt „boszorkányok” ezreinek ügyét, miután a Skócia Boszorkányai nevű civil csoport kijárta, hogy a téma a törvényhozásban is terítékre kerüljön. A társaság azt kéri, hogy Edinburgh utólagosan kegyelmezzen meg az áldozatoknak, kérjen bocsánatot tőlük és állítsanak nekik emlékművet. Követendő példaként említik, ahogy szembenéztek a múlttal Salemben: a híres amerikai boszorkányper helyszínén államilag visszavonták az ítéleteket, tisztelegtek a 19 áldozat előtt, és emlékhelyet is kialakítottak.

Borítókép: Az inkvizíciót ábrázolja festményén a spanyol Francisco José de Goya (Fotó: Wikipedia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.