Vlagyimir Putyin nem enged a célkitűzéseiből

Véget ért a béketárgyalások első fordulója, de közben a fegyverek tovább ropognak az orosz–ukrán háborúban.

2022. 02. 28. 17:06
Berlin Hosts UN Libya Conference
1200560156 Fotó: Emmanuele Contini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tágít a követeléseitől Vlagyimir Putyin – legalábbis ez derült ki a Kreml hétfői közleményéből, amit azután tettek közzé, hogy az orosz elnök telefonon egyeztetett francia kollégájával. Emmanuel Macron – az Élysée-palota beszámolója szerint – a harmincperces beszélgetés alatt megismételte a nemzetközi közösség felhívását, és arra kérte Putyint, hogy azonnal szüntesse be az Ukrajna elleni támadásokat és hirdessen tűzszünetet. Arra is kérte az orosz elnököt, hogy állítson le minden civilek és lakóhelyek elleni csapást, őrizze meg a civil infrastruktúrát és biztosítsa a főutak biztonságát. Macron hivatala szerint Putyin megerősítette, hogy 

hajlandó mindhárom pont mellett elkötelezni magát, nemzetközi hírügynökségek ugyanakkor felhívták a figyelmet: Moszkva eddig is tagadta, hogy az orosz csapatok és légicsapások civileket támadnának vagy fenyegetnének. 

Putyin a közlemény szerint tudatta Macronnal, hogy az orosz fegyveres erők nem fenyegetik a civil lakosokat és nem mérnek csapásokat polgári objektumokra. Az orosz elnök azzal érvelt, hogy a fenyegetést az ukrán nacionalisták jelentik, akik élő pajzsként használják fel a civil lakosságot, csapásmérő fegyvereket telepítettek lakónegyedekbe és fokozták a Donyec-medence városai elleni tüzérségi támadásokat. A két államfő telefonbeszélgetéséről mindenesetre a Kreml közleménye azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy 

a konfliktus rendezése csak abban az esetben lehetséges, ha figyelembe veszik Moszkva jogos biztonsági érdekeit, beleértve Oroszország Krím feletti szuverenitásának elismerését, Ukrajna demilitarizálását és „nácimentesítését”, valamint az ország semleges státusának biztosítását.

Közben megtörtént a béketárgyalások első fordulója is az orosz és az ukrán delegáció között az ukrán–belarusz határon lévő Gomelben. Bár Kijev azzal a céllal ült asztalhoz, hogy megállapodásra jusson Moszkvával az azonnali tűzszünetről és az orosz csapatok Ukrajnából való kivonásáról, ezekben a kérdésekben nem sikerült eredményt elérni. Leonyid Szluckij, az orosz küldöttség tagja ugyanakkor a sajtónak azt hangsúlyozta, hogy a két fél a több mint nyolc órán át tartó tárgyalásokon talált olyan pontokat, amelyekben haladás érhető el. A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Szluckij közölte, hogy az ukrán fél hajlandó volt az aktuális kérdések részletes megvitatására és az orosz fél meghallgatására. Tudatta azt is, hogy hamarosan újabb kétoldalú tárgyalás várható, előtte azonban a felek visszatérnek saját fővárosukba, hogy konzultáljanak az elhangzottakról. Azt ugyan egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi hangzott el az első ülésen, az orosz kommentárokat némileg árnyalta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadójának Twitter-bejegyzése. Mikhailo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a mikroblogon azt írta,

nagyon nehéz tárgyaláson vannak túl, de legalább egyelőre nem esett szó kötelező erejű ultimátumokról. Azt is hozzátette, hogy álláspontja szerint az orosz fél továbbra is rendkívül elfogultan szemléli a helyzetet.

A diplomáciai folyamatokkal egy időben ugyanakkor Ukrajna-szerte folytatódtak a harcok: az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet a kelet-ukrajnai Harkiv lakóövezeteire. A támadásnak sok civil is áldozatául eshetett, egyes hírügynökségi jelentések szerint legalább 11-en életüket vesztették és egy iskola épületét is bombatalálat érte.

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoksága hivatalos Facebook-oldalán tegnap közölte: noha lelassult az orosz haderő előrehaladása, de nem adják fel a fő céljukat, ami a Kijev feletti ellenőrzés megszerzése.

Videófelvételek tanúsága szerint óriási robbanás történt az ukrán főváros külvárosában. Hírügynökségi jelentések szerint egy katonai kommunikációs támaszpontot ért találat;  az incidensnek minimum öt sérültje van.

Borítókép: Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin (Forrás: Emmanuele Contini/ Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.