Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Az ukrán elnök lényegi párbeszédet sürget · Újabb harcok a herszoni repülőtérért · Ukrajna azt állítja, hogy 12 orosz légi célpontot semmisített meg · Ukrán jelentések szerint megállították a Kijevet támadó orosz főerőket · A Kijev melletti állatkert humanitárius folyosót kér az állatok megmentésére.

Forrás: MTI / Híradó.hu2022. 03. 19. 7:43
PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. március 18. Megrongálódott lakóépület romjai mellett áll egy asszony Kijevben 2022. március 18-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Rodrigo Abd Fotó: Rodrigo Abd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán elnök lényegi párbeszédet sürget

Átfogó béketárgyalásokat sürgetett Oroszországgal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat hajnalban közzétett, legújabb videóüzenetében, melyben egyben arra figyelmeztetett, hogy Oroszországnak nemzedékekre lesz szüksége, hogy kiheverje a háborús veszteségeket.

Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott és a Facebook közösségi oldalon megjelentetett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben 2022. március 18-én reggel (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

Zelenszkij szerint országa mindig is békés megoldásokat kínált, lényegi és őszinte megbeszéléseket szeretne a békéről és a biztonságról, méghozzá azonnal.

Azt akarom, hogy mindenki hallja, amit mondok, különösen Moszkvában. Itt az idő, hogy találkozzunk, ideje, hogy beszéljünk

 – hangoztatta az ukrán elnök.

Eljött az ideje, hogy Ukrajnának igazságot szolgáltassanak, és helyreálljon az ország területi épsége. Máskülönben Oroszország olyan veszteségeket lesz kénytelen elszenvedni, hogy nemzedékek kellenek majd ahhoz, hogy talpra álljon

 – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij.

A két fél hetek óta tárgyal a lehetséges fegyvernyugvásról, de egyelőre nem sikerült áttörést elérni.

Zelenszkij azzal vádolta meg az orosz hadsereget, hogy szándékosan elzárja a támadás alatt álló városokat a humanitárius segítségtől.

Szándékosan csinálják. Ez háborús bűncselekmény, és felelni fognak érte. Ez száz százalék

 – szögezte le az ukrán elnök.

Oroszország február 24-én támadta meg Ukrajnát, miután elismerte a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságok” függetlenségét, s azok segítséget kértek Moszkvától. Vlagyimir Putyin orosz elnök többször azt hangoztatta, hogy a különleges katonai művelet célja Ukrajna demilitarizálása és nácitlanítása.

Újabb harcok a herszoni repülőtérért

Továbbra is heves harcok folynak a dél-ukrajnai Herszon mellett található Csornobajevka repülőtere térségében – számolt be ukrán jelentésekre hivatkozva a német n-tv.

Megint összecsaptunk velük

 – írta szombat kora reggel Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök hivatalvezetőjének tanácsadója az orosz csapatokra utalva.

Az ukrán haderő már hatodik alkalommal csapott össze az orosz hadsereggel a Csornobajevkáért, kölcsönösen veszteségeket okozva az ellenségnek.

Meg nem erősített források szerint az ukránok a harcok során megölték Andrej Mordvicsev altábornagyot, az orosz 8. hadsereg parancsnokát. Amennyiben igaz a hír, úgy ő lenne a háború legmagasabb rangú orosz áldozata.

Ukrajna azt állítja, hogy 12 orosz légi célpontot semmisített meg

Az ukrán fegyveres erők közölték, hogy légvédelmük legalább 12 orosz légi célpontot – két repülőgépet, három helikoptert, három drónt és négy cirkálórakétát – semmisített meg.

Helyi jelentésekben az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadójára hivatkozva leírták, hogy az ukrán fegyveres erők hatodszorra is sikeresen eltalálták a csornobajevkai repülőteret, ahová Oroszország a flottája egy részét telepítette – adta hírül a BBC.

Ukrán jelentések szerint megállították a Kijevet támadó orosz főerőket

Olekszandr Hruzsevics vezérkarifőnök-helyettes elmondása szerint a Dnyipro folyó mindkét oldalán megállították a fővárost bekeríteni próbáló orosz erőket – adta hírül a Sky News.

Az ellenséget a várostól hetven kilométeres távolságban megállították, ami a rakétatámadásokon kívül minden fegyveres fenyegetést lehetetlenné tesz. A bal parton az előrenyomulás szintén megállt, az ellenség azonban feleslegesen tovább lövi az infrastrukturális létesítményeinket

 – magyarázta Hruzsevics.

Az ukrán védelmi minisztérium a nap folyamán megerősítette, hogy Oroszország kudarcot vallott a főváros bekerítésénél.

A Kijev melletti állatkert humanitárius folyosót kér az állatok megmentésére

A Kijevtől 25 kilométerre északra található állatkert segítséget kért az állatok evakuálásához. A nehezen szállítható állatok közül már sok elpusztult, ezért élelemre is szükségük lenne – számol be róla a Kyiv Independent.

Borítókép: Megrongálódott lakóépület romjai mellett áll egy asszony Kijevben 2022. március 18-án (Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.