Lapozó: Alattomos trükkel próbálják leplezni az infláció hatását az olasz termelők

Újraindul az LMBTQ-csoportok jogvédelmi harca Olaszországban · Írországban egyre több munkáltató ad fizetett szabadságot a mesterséges megtermékenyítésben részt vevő dolgozóknak · Korán-égetés miatt tört ki rendbontás a norvég szélsőségesek és az iszlamista ellentüntetők között.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 04. 25. 18:00
null
20211201 szentes coop elelmiszerbolt vasarlas illusztracio havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újraindul az LMBTQ-csoportok jogvédelmi harca Olaszországban

Az LMBTQ-csoportokhoz tartozó személyek jogainak tiszteletben tartásáról készítenek felméréseket az olasz iskolákban és egyetemeken. A toszkán oktatási intézmények egy kérdőív segítségével próbálják feltérképezni a LMBTQ-személyek életminőségét, az ellenük elkövetett esetleges visszaéléseket, a diszkriminációt.

Az állami finanszírozású felmérések abból a célból indulhattak el, hogy kiderüljön: szükség van a homo- és transzfóbia büntetését célzó jogalkotás megvalósítására. Tavaly októberben a római parlament felsőházában ugyanis megbukott az Alessandro Zan baloldali politikus által benyújtott törvényjavaslat. A kezdeményezés nemcsak szigorítaná az LMBTQ-emberek ellen elkövetett erőszakos cselekedeteket, hanem kötelezővé tenné a genderideológia iskolai oktatását is.

Hat hónap elteltével április 27-én a római parlamentben újra benyújtják a tervezetet. A jobboldal szerint a pár hónap múlva esedékes önkormányzati választások előkampánya a szivárványszemélyek jogaiért indított újabb politikai harc. A jobbközép pártok közös polgármesterjelöltje úgy nyilatkozott, megválasztás esetén minden hasonló állami finanszírozást megvon, hiszen a jelenlegi szorult helyzetben a valódi nehézségekre kell fókuszálni.

Forrás: Ilgiornale.it

Írországban egyre több munkáltató ad fizetett szabadságot a mesterséges megtermékenyítésben részt vevő dolgozóknak

Írországban a mesterséges megtermékenyítés egyelőre csak a magánegészségügyi ellátásban érhető el, habár az ír kormány már vizsgálja az eljárás állami szintű biztosításának és finanszírozásának jogi hátterét. A magánellátásban az eljárás egyes ciklusai jelenleg hét-nyolcezer euróba (2,5–3 millió forintnak megfelelő összegbe) is kerülhetnek.

Írországban korábban csak a Vodafone és a Pinterest, mostantól – azonban még mindig csak harmadik ilyen vállalatként – már a német tulajdonú Lidl is fizetett szabadságot biztosít azoknak az írországi dolgozóinak, akik mesterséges megtermékenyítési eljárásban vesznek részt. Minden beültetés alkalmával két fizetett szabadnap jár, azaz a szabadnapok korlátozás nélkül igényelhetők az összes próbálkozás idejére.

Írországban évente tízezer asszisztált reprodukciós eljárást végeznek a magánklinikák, azonban sok ír nő külföldön végezteti el a beavatkozást.

Forrás: Worldnews.upexampaper.com

Korán-égetés miatt tört ki rendbontás a norvég szélsőségesek és az iszlamista ellentüntetők között 

Újabb skandináv országban égettek Koránt a helyi szélsőséges csoportok: az „Állítsuk meg az iszlamizálódást Norvégiában” csoport szombat délután Sandefjord városában demonstrált. A tüntetés előtt a szervezet vezetője figyelmeztette a rendőrséget, hogy Koránt fognak égetni, ami egyébként nem ütközik törvénybe. A helyszínen megjelenő körülbelül 300–400 ellentüntető (köztük kisgyerekek) cipőket, köveket, vizes lufikat és tojásokat kezdtek átdobálni a kordonon, miközben azt kiabálták, hogy Allah akbar! A rendőrség a kibontakozó erőszak miatt – ellentétben az egy héttel korábbi svéd zavargásokkal – könnygázt vetett be, így meg tudta fékezni a tüntetőket. Személyi sérülés nem történt, de rendőrségi járművekben okoztak károkat a demonstrálók. A rendőrség több embert is őrizetbe vett az események kapcsán.

Forrás: NRK

Alattomos trükkel próbálják leplezni az infláció hatását az olasz termelők

Bár bizonyos termékek csomagolása és ára a régi, azonban a gyártók már egyre kevesebb adagot tesznek a dobozukba. Az olasz vásárlók könnyen eshetnek abba a csapdába, hogy bár ugyanannyit fizetnek egy adott termékért, mégis kevesebbet visznek belőle haza, mivel a gyártók csökkentették a csomagolás tartalmát.

Az olasz fogyasztóvédelmi egyesület egyre több termék esetében fedezi fel, hogy a gyártók kijátsszák a fogyasztókat, akik azt hiszik, hogy ugyanannyit fizetnek, mint korábban, azonban mégis sokkal könnyebb kosárral hagyják el a bevásárlóközpontokat. A tíz-húsz százalékos termékcsökkentés sokak számára fel sem tűnik. A termelők célja, hogy úgy tudjanak spórolni, hogy az a lehető leghosszabb ideig ne tűnjön fel a fogyasztónak. Azt a hamis benyomást keltik, hogy stabillá tették az árakat, hogy a vásárlók továbbra is a megszokott márkákat vásárolhassák. Az olasz fogyasztóvédelem pár nap alatt 104 településen jelentette a kereskedelmi visszaélést. Az angolszász területeken „shrinkinflation” névvel illetik a jelenséget, Olaszországban egyszerűen súlycsökkentésnek.

Forrás: Lastampa.it

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.