Lapozó: Új módszerrel leplezhetik le a francia tüntetőket

Veszélyes területté vált az Eiffel-torony környéke · Kevesebb sajtot esznek a franciák az infláció miatt · Korainak tartják a spanyolok a beltéri maszkviselés eltörlését.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 04. 22. 12:06
null
Párizs, 2021. február 20. Tüntetõk tiltakoznak a Génération Identitaire nevû francia jobboldali szervezet feloszlatását célzó kormányzati szándék miatt Párizsban 2021. február 20-án. A szervezet feloszlatását Gérald Darmanin belügyiminiszter kezdeményezte az illegális bevándorlást ellenzõ szervezet tagjainak a spanyol és az olasz határnál végrehajtott figyelemfelkeltõ akciói miatt. A túlnyomórészt fiatalokból álló szervezet évek óta küzd az iszlám térnyerése ellen. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélyes területté vált az Eiffel-torony környéke

Félnek a turisták Párizsban. Egyre több külföldi számol be arról, hogy az Eiffel-toronynál tett várva várt látogatását egy szokatlan érzés szőtte át, a félelemé, a fenyegetettségé. A torony előtt elterülő nagy szabad terület, a Champs-de-Mars-on ugyanis éjjel-nappal hemzsegnek a párizsi szuvenírekkel kereskedő árusok, alkoholt kínáló bódék, szerencsejátékosok és zsebtolvajok.

A CNews hírtelevíziónak nyilatkozó turisták fenyegetve érzik magukat. Bevallják, nem erre számítottak, bizarrnak találják a látványt és a Franciaország jelképének látogatása közben érzett félelmet is. Különösen veszélyessé válik a környék, ahogy leszáll az est. Egy francia nő szerint ugyanis a szeszes italokat árusító standoknál még az ott lézengő kiskorúak is vásárolhatnak alkoholt, senki sem ellenőrzi az árusokat.

Az Eiffel-toronynak helyet adó VII. kerület polgármestere, Rachida Dati egyenesen a Champs-de-Mars tér lezárását követeli a főváros vezetésétől a turisták és a franciák testi épségének és vagyontárgyainak védelméért.

Forrás: cnews.fr

 

Kevesebb sajtot esznek a franciák az infláció miatt

A francia sajtóban vágtázó inflációnak nevezett jelenség miatt a franciák egyre gyakrabban veszik fel főételeik közé a még mindig olcsó alapanyagnak tekinthető tésztát és a rizst, és lemondanak a népeledelnek számító sajtok, vörös húsok és a hal rendszeres fogyasztásáról. Sok francia családnál lekerült a bevásárló listáról az édesség és a sós snack is.

A NielsenIQ piackutató vállat friss adatai szerint ezzel egy időben egy másik új tendencia is egyértelműen érzékelhető az üzletekben. A francia fogyasztók már számokban mérhető módon fordulnak el a korábban preferált jobb minőségű – és egyben drágább – biotermékektől és a nagy élelmiszergyártók márkáitól is, helyettük egyre inkább az áruházláncok saját márkáit keresik. Azok közül is a közép- és alacsony árkategóriás, úgynevezett eco termékeket.

Számokban mérve, a nagynevű, prémium minőségű és árú márkáknál 3,4 százalékos visszaesést regisztráltak az év első negyedévében, a biotermékek vásárlása 4,9 százalékkal csökkent, míg a saját márkás, azon belül is a legolcsóbb eco termékek eladása 11 százalékkal nőtt Franciaországban.

Forrás: bfmtv.com

Korainak tartják a spanyolok a beltéri maszkviselés eltörlését

Az El Paísnak készített felmérés szerint Spanyolország felét aggasztja a kormány döntése, melynek értelmében április 20-tól – néhány kivétellel – már nem kell maszkot hordani zárt térben. A megkérdezettek 48,5 százaléka kevésbé vagy egyáltalán nem tud határozott választ adni a kérdésre. Ennél is többen, a lakosság 54 százaléka válaszolt úgy, hogy a maszktörvény eltörlése elhamarkodott intézkedés, 28 százalék szerint időben történt meg a változás, tíz százalék szerint azonban túl későn. A többség (hetven százalék) azokon a területeken is tovább viseli majd a maszkot, ahol már nem kötelező, köztük olyanok is, akik egyébként egyetértenek a szabály lazításával, de bizonyos területeken még nem éreznék magukat biztonságban maszk nélkül. Aki viszont le akarja venni, az szerda óta bármely belső téren megteheti, kivéve a tömegközlekedési eszközöket, egészségügyi területeket, így például a gyógyszertárakat és az idősotthonokat. A maszkviselést preferálók az idősebb korosztályból kerülnek ki, míg a 18–24 évesek között vannak a legtöbben, akik többé látni sem akarják az arcot takaró egészségügyi eszközt. Szakértők a törvénymódosítás ellenére továbbra is felelősségteljes maszkviselést kérnek az állampolgároktól, főleg miután Spanyolországban is terjedni kezdett a koronavírus XE variánsa, és bár a tünetei hasonlóak az omikronéhoz és elvileg az oltások is védenek, de felhívják a figyelmet, hogy az éberség még mindig fontos.

Forrás: elpais.com

 

Új módszerrel leplezhetik le a francia tüntetőket

A francia nemzeti rendőrség olyan kémiai anyagot tesztel, amelynek segítségével könnyebb lenne kézre keríteni és elítélni a tömegtüntetéseken randalírozókat. A vizsgált kémiai anyag egy színtelen, szagtalan folyadék (PMC), ami a ruhán és az emberi bőrön heteken át lemoshatatlan marad és UV fénynél láthatóvá válik.

A rendőrök az erőszakba torkolló demonstrációk oszlatásánál a paintball puskákhoz hasonló eszközzel terítenék be PMC-tintával azokat az embereket, akik vandalizmussal és más fizikai erőszakkal gyanúsíthatóak. Felkutatásuk során és/vagy az ellenük indított eljárásban a sokáig lemoshatatlan megjelölésük bizonyítékként is szolgálhatna.

A színtelen anyag bevetését 2019 márciusában, az eldurvuló sárgamellényes tüntetések idején jelezte előre az akkori miniszterelnök, Edouard Philippe nagy egyetértésben az azóta ugyancsak leváltott belügyminiszterrel, Christophe Castaner-vel. „A PMC használata után nem férne hozzá kétség, hogy ön, egy adott nap adott percében mely üzlet előtt randalírozott” – fejtegette az ötlet előnyeit a francia nemzeti rendőrségért is felelős akkori belügyminiszter.

A színtelen festék bevetésével kapcsolatban azonban többen jelezték fenntartásaikat, például azt, hogy a festék önmagában kevés bizonyíték egy gyanúsítottal szemben.

Forrás: valeursactuelles.com

Borítókép: Tüntetők Párizsban (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.