Lapozó: Megbénítja a belga reptereket a Ryanair sztrájkja

Kétezer lakossági képet és videót kapott a húsvéti véres zavargásokról a svéd rendőrség · Negyedik oltásukat is megkaphatják a 80 év feletti spanyolok · Tovább emelkedett a NATO-csatlakozást támogatók aránya Svédországban.

Forrás: Mediaworks2022. 04. 20. 15:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétezer lakossági képet és videót kapott a húsvéti véres zavargásokról a svéd rendőrség

Hat svédországi városban zajlott a négynapos húsvéti zavargás. A svéd rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy küldjenek be fotókat vagy videófelvételeket az eseményekről. A bejelentés óta mintegy kétezer fájl érkezett, melynek körülbelül fele mozgókép, tájékoztatott a rendőrség szóvivője. A fájlok egy része eredeti anyag, amelyet a beküldők maguk készítettek, egy részüket pedig a közösségi médiáról töltötték le. A rendőrség munkatársa elmondta, amikor valaki fájlt tölt fel, lehetősége van további információt is megosztani, valamint felajánlani a tanúskodást is.

Az események után mintegy negyven embert vettek őrizetbe, azóta néhányukat le is tartóztatták, többek között gyilkossági kísérlet miatt.

Forrás: SVT

 

Negyedik oltásukat is megkaphatják a 80 év feletti spanyolok

A spanyol egészségügyi minisztérium már vizsgálja, hogy elindíthatja-e a legidősebb korosztály következő koronavírus elleni oltási akcióját. Carolina Darias tárcavezető azt mondta, hogy már értékelik az adatokat, és jövő hétre elkészítenek egy erről szóló, konkrét javaslatot. Hozzátette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Betegség-ellenőrzési Központ sem ellenzi a negyedik adag vakcina beadását, ami egy második emlékeztető dózisnak felelne meg. Ha az elképzelés zöld jelzést kap, akkor a 80 év feletti teljes lakosságot újra be fogják oltani. Spanyolországban eddig csak azokat immunizálták negyedszerre is, akik súlyos betegségben, például rákban szenvednek vagy szervátültetésen estek át és az immunrendszerük nem működik megfelelően. Az ibériai országban a lakosság 92 százaléka átesett az oltási procedúrán. Az esetszámok a 65 év feletti korosztályban emelkednek, jelenleg 100 ezer főre 435 beteg jut és további emelkedésre számítanak, mivel a húsvéti tömegrendezvényeken milliók vettek részt, ráadásul szerdától eltörölték a beltéri maszkviselési kötelezettséget is.

Forrás: 20minutos.es

Tovább emelkedett a NATO-csatlakozást támogatók aránya Svédországban

A háború kitörése óta egyre több svéd támogatja az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozás lehetőségét. Az Aftonbladet napilap megbízásából készített friss felmérésből az derül ki, hogy egy hónap alatt 51 százalékról 57-re emelkedett azok aránya, akik azt szeretnék, hogy Svédország NATO-tagállammá váljon. Ez az arány a valaha volt legmagasabb. Az adatokat elemezve kiderül, hogy a csatlakozást eddig elutasító kormánypárt, a szociáldemokraták szimpatizánsai körében most nagyot ugrott a támogatók aránya: a múlt havi 29-ről 41 százalékra. Hasonló mozgás figyelhető meg a szélsőjobboldali svéd demokratáknál is, ahol a pártelnök nemrégiben jelentette be, hogy szervezete a korábbi álláspontjával ellentétben már igennel szavazna a csatlakozásra. Támogatóik körében már 65 százalékos a tagság elfogadottságának aránya.

Forrás: Aftonbladet

 

Jelentős fennakadásokat okoz majd a belga repülőtereken a Ryanair sztrájkja

Belgium két nagy nemzetközi repülőterét, Zaventemet és a charleroi-i légikikötőt és azok utasait is érinti az ír fapados légitársaság, a Ryanair péntektől vasárnapig tervezett sztrájkja. A munkabeszüntetést a légiutas-kísérők kezdeményezték, miután a vállalat vezetősége és a dolgozók szakszervezete nem jutott dűlőre a személyzet bérének és éves jutalmának kérdésében.

A Ryanair légiutas-kísérőinek kétharmada a szektorban alkalmazott minimálbért kapja, a hajnali, éjjeli, hétvégi és ünnepnapokra szóló beosztás ellenére is. Az érintettek bruttó kétezer eurót, azaz hozzávetőleg bruttó 740 ezer forintnak megfelelő fizetést kapnak. A várandós dolgozók, akik terhességük előrehaladott szakaszában nem dolgozhatnak pedig gyakran jövedelem nélkül maradnak, amíg ismét munkába nem állnak.

A háromnaposra tervezett sztrájk hozzávetőleg 650 Ryanair dolgozót érint, és ezáltal azokat a járatokat, amelyeken ők dolgoztak volna. Ezért a Belgiumba indulókat vagy az onnan távozni szándékozókat arra biztatják a belga lapok, hogy tájékozódjanak a járattörlések miatt járó visszatérítésekről és kártérítésekről.

Források: brusselstimes.com, brusselstimes.com

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.