Lapozó: Jövőre megszűnik a pénztárnál kiadott blokk Franciaországban

A svéd rendőrfőnök szerint migráns bűnözői csoportok állnak a húsvéti erőszakos zavargások mögött · Ukránul is tanulhatnak az ír általános iskolások · Válságban az olasz építőipar.

MEDIAWORKS–HÍRCENTRUM
2022. 04. 19. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd rendőrfőnök szerint migráns bűnözők állnak a húsvéti erőszakos zavargások mögött

Nagycsütörtöktől húsvétvasárnapig tartottak Svédország-szerte a zavargások, melyet a szélsőséges dán politikus, Rasmus Paludan Korán-égetése robbantott ki. Hat városban, köztük Stockholm és Malmö utcáin zajlottak a zendülések, az erőszakos tömeg rendőröket dobált meg kövekkel, valamint felgyújtották szolgálati járműveiket. Összesen 26 rendőr, 14 polgári személy, köztük tüntetők és újságírók sérültek meg, valamint húsz rendőrautót semmisítettek meg, illetve egy városi busz is kiégett. Vasárnap három tüntetőt lőtt meg a rendőrség Norrköpingben. Körülbelül negyven embert állítottak elő a zavargásokhoz köthetően, akiknek jó része rendkívül fiatal, többen köztük 18 év alattiak. Hétfőn az országos rendőrkapitány elismerte, az erőszakos zavargások mögött a bevándorló hátterű bűnözői bandák vannak. Anders Thornberg azt mondta, hogy a zavargások minden eddigi ellentüntetéstől eltérnek, azok egyértelműen a rendőrség ellen irányultak. A rendőrkapitány szerint nem biztos, hogy vége van a zavargásoknak, most is figyelemmel kísérik a fejleményeket. Az eseményeket kirobbantó Paulan azt nyilatkozta a norvég TV2-nek Koppenhágából, hogy egy hét múlva visszatér Svédországba. Egy tizenhat éve szolgáló egyenruhás úgy nyilatkozott, hogy a mostaniakhoz fogható erőszakot még nem tapasztalt pályája során, háborús övezethez hasonlította a zavargások helyszíneit. 

Forrás: SVT, Aftonbladet, Svenska Dagbladet

Ukránul is tanulhatnak az ír általános iskolások

Az ír oktatási miniszter, Norma Foley bejelentette, hogy az ír kormány jelentős pénzügyi forrásokat szabadít fel annak érdekében, hogy az ukrán nyelvet felvegyék az általános iskolákban választható idegen nyelvek közé. A Mondj igent az idegen nyelvekre elnevezésű országos program 2021-ben indult azzal a céllal, hogy a néhány hét alatt elvégezhető, alapszintű modulok kedvet csináljanak a gyerekeknek egy későbbi, hosszú távú nyelvtanuláshoz. A program indulásakor a francia, a spanyol, az ír jelnyelv, a német, az olasz, a mandarin, a lengyel, a portugál, a román, az arab és a tamil nyelvek kerültek fel a diákok által választható palettára. Ez a repertoár bővül most ki az ukrán nyelvvel.

A miniszter elképzelései szerint az ukrán nyelvi modult harmadik osztálytól a hatodikig lehet az oktatásba beilleszteni. A tanítás célja, hogy segítse az Ukrajnából érkező gyerekek integrálását a társadalomba azzal, hogy az ír osztálytársak is találkozhatnak az ukrán nyelvvel. Az ukránt egy mindössze néhány hetes képzési periódusban lehet majd tanítani, tanulni. A minisztériumi támogatás összesen negyvenezer kisdiák oktatását teszi lehetővé legfeljebb ötszáz általános iskolában. 

Forrás: irishtimes.com

Válságban az olasz építőipar

Az építkezési alapanyagok megemelkedett árai miatt került súlyos krízishelyzetbe az olasz építőipar. Azonnali állami beavatkozást és támogatást sürgetnek a szektor munkatársai az ágazat bénulásának megakadályozására. Az alapanyagok növekvő ára már a világjárvány ideje alatt is nehéz helyzetet teremtett, mostanra azonban már számos építőipari vállalatot sodort a csőd szélére. A szektor a nemzeti össztermék öt százalékát teszi ki. A tervek szerint a kormány a világjárvány miatt létrehozott újjáépítési alap összegének közel felét az ágazat újraindítására költené, azonban a jelenlegi megemelkedett alapanyagárak miatt a közel százmilliárd eurós európai támogatás is kevés. A vas ára hetven százalékkal, a nyílászárók előállításához használt faáru 78 százalékkal, az úthálózathoz szükséges acélszalagok ára pedig 113 százalékkal emelkedett meg.

– Azonnali állami beavatkozás nélkül számos építkezést kell majd leállítani – hívja fel a figyelmet Gabriele Buia, az építők országos egyesületének elnöke. – A krízishelyzet nemcsak az állami beruházásokat, hanem a magánépítkezéseket is fenyegeti, hiszen hosszú távon nem lehet veszteséggel működni – szögezi le Buia.

Forrás: ilgiornale.it

Jövőre megszűnik a pénztárnál kiadott blokk Franciaországban

A francia parlament 2020 januárjában elfogadott pazarlás elleni törvényének értelmében 2023-tól a francia kiskereskedelemben megszűnik az automatikusan kinyomtatott és a vásárlónak kérés nélkül is átadott pénztárgépi blokk. Az ügyfelek csak akkor kaphatnak blokkot, ha azt – a pénztáros külön kérdése nélkül – maguk kérik a kasszánál.

Az új törvényt azonban – amelyet a francia kormány Emmanuel Macron ötéves mandátumának egyik csúcsteljesítményeként és a környezetvédelem érdekében megtett mérföldkőként tart számon – a tizenöt ismert fogyasztóvédő szervezet közül tizenkettő máris támadja. Álláspontjuk szerint ugyanis egy véletlenül ki nem kért számla vagy azok sokasága több ponton is sérti a fogyasztók jogait. Blokk hiányában a családok nem tudják a családi költségvetést egyszerű, kézenfekvő módon felügyelni, a blokk hiánya ellehetetleníti a vitatott banki tranzakciók megreklamálását, a fogyasztók kezében nem lesz meg a szükséges dokumentum az árucikkekre vonatkozó garanciákra vagy a termékek visszacserélésre. A fogyasztóvédők rámutatnak, hogy a pénztári blokkokat álságosan helyettesítő, e-mailen igényelhető számlák csupán a kereskedők marketingcélokra kiépített fogyasztói adatbázisát növelik, nem pedig a környezetvédelmet segítik. 

Forrás: francetvinfo.fr

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.