időjárás 18°C Tiborc , Zsuzsanna 2022. augusztus 11.
logo

A finn vezetők támogatják az ország NATO-csatlakozásának megindítását

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Hirado.hu
2022.05.12. 10:18 2022.05.12. 14:54
A finn vezetők támogatják az ország NATO-csatlakozásának megindítását

A finn államfő és a finn miniszterelnök közös közleményben bejelentette csütörtökön: támogatják, hogy Finnország benyújtsa csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

Sauli Niinistö elnök és Sanna Marin kormányfő úgy fogalmazott, Finnországnak haladéktalanul be kell adnia tagsági jelentkezését. Reményüket fejezték ki, hogy az ehhez szükséges lépéseket gyorsan, pár napon belül megteszik Helsinkiben.

A szomszédos Svédország várhatóan a következő napokban dönt a védelmi szövetséghez való csatlakozásról − írja a Híradó.hu.

A Reutersnek nyilatkozó diplomaták és tisztviselők szerint Finnország és Svédország gyorsan elérheti a NATO-tagságot, ezzel pedig lehetővé teszik, hogy az észak-atlanti szövetség csapatai fokozottan jelen lehessenek az észak-európai régióban, már a ratifikációs folyamat idején is. A tágabb északi régióban Norvégia, Dánia és a három balti állam már NATO -tag, Finnország és Svédország felvétele pedig valószínűleg feldühítheti Moszkvát. Az orosz fél szerint a szervezet bővítése közvetlen veszélyt jelent saját biztonságára nézve.

Vlagyimir Putyin orosz elnök május 9-i, a győzelem napján megtartott ünnepségen elmondott beszédében is azzal indokolta az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, hogy saját biztonságát garantálja. A finn és a svéd javaslatok megszületésekor is hangsúlyozta az orosz elnök, hogy

ha a két északi ország csatlakozik a katonai tömbhöz, annak „súlyos katonai és politikai következményei” lesznek.

Borítókép: Sanna Marin finn miniszterelnök (Fotó: AP/Franck Robichon)

 

Háború Ukrajnában

Már 101 ezer ukrajnai menekült kapott munkát Csehországban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.