időjárás 9°C Amália 2022. október 7.
logo

Kínzás vádjával indult eljárás az Interpol elnöke ellen

Dócza Edith Krisztina
2022.05.12. 14:25 2022.05.12. 14:30
Kínzás vádjával indult eljárás az Interpol elnöke ellen

Eljárást indított a párizsi törvényszék az Interpol nemzetközi rendőri szervezet elnöke, Ahmed Nászer al-Raiszi ellen, miután két brit állampolgár azzal vádolta meg, hogy az Egyesült Arab Emírségekben jogtalanul fogva tartották és megkínozták őket. A szervezet elnöki posztja után nem jár fizetés, és mivel csak részmunkaidős pozíció, így al-Raiszi továbbra is az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériumának főfelügyelője. Matthew Hedges és Ali Issa Ahmad még tavaly októberben tett feljelentést, mintegy egy hónappal azelőtt, hogy al-Raiszit megválasztották volna az Interpol elnökévé. Idén januárban pedig mindkét férfi közvetlenül a törvényszékhez fordult és büntetőeljárást kezdeményeztek az Interpol elnöke ellen, akkoriban al-Raiszi a szervezet központjában, Lyonban tartózkodott. A franciaországi eljárást március végén indították el.

Hedges arról számolt be, 2018-ban, amikor az Egyesült Arab Emírségekbe utazott kutatói munkára, őrizetbe vették, majd kémkedés vádjával hét hónapon keresztül fogva tartották és többször megkínozták.

A férfit életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélték, de az Egyesült Királyság közbelépése nyomán szabadon engedték. A másik férfit pedig 2019-ben tartóztatták le, Ahmad a 2019-es Ázsia Kupa labdarúgó-bajnokságra utazott az arab országba. Akkoriban arról számolt be a húszas évei végén járó férfi, hogy a börtönben napokon át éheztették, nem hagyták aludni és megverték. Álláspontja szerint az Egyesült Arab Emírségek riválisának, a katari csapatnak szurkolt, ezért kínozták meg.

Ali Issa Ahmad
Matthew Hedges és Ali Issa Ahmad a párizsi bíróság épületében 2022. május 11-én Fotó: Geoffroy van der Hasselt / AFP

Az arab ország ugyanakkor tagadja a vádakat, közölték, az al-Raiszi ellen felhozott vádak alaptalanok és hamisak. 

A két brit férfi az egyetemes joghatóság elve alapján fordult a párizsi törvényszékhez, amely lehetővé teszi, hogy az adott ország olyan vádlottak ügyeiben is eljárjon, akik nem saját állampolgáraik.

 A francia törvények szerint az eljárás nyomán al-Raiszit őrizetbe vehetik, amikor legközelebb Franciaországba utazik

– mondta Rodney Dixon, a kér brit férfi ügyvédje.

Ezt követően a párizsi bíróságnak döntenie kell arról, hogy a franciaországi büntetőeljárás alól diplomáciai mentességet élvez-e al-Raiszi.

Borítókép: Ahmed Nászer al-Raiszi, az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériumának főfelügyelője az Interpol nemzetközi rendőri szervezet Isztambulban tartott közgyűlésén (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.