Nógrádi György: Mérföldkőhöz érkezett a háború

A Vasárnap.hu Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt kérdezte az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeiről.

Forrás: Vasárnap.hu2022. 07. 29. 8:19
null
Harkiv, 2022. július 14. Ukrán tüzérek amerikai M777-es ágyúval készülnek lõni az orosz állásokat Harkiv térségében 2022. július 14-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oroszok összekötötték a Krímet a szárazfölddel, ezzel fontos mérföldkőhöz értek. A nyugat-európai országoknak egy része hajlandó lenne arra, hogy létrehozzon egyfajta fegyverszünetet és békét

 – összegezte Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Vasárnap.hu-nak adott interjúban.

Hozzátette:

„Az ukrán vezetés – amely mögött amerikai és brit tanácsadók állnak – erre azonban nem hajlandó. Az oroszok lehet, hogy megvárják a félidős választások eredményeit az USA-ban, hogy meglássák, hogy milyen hatása van a háború az amerikai politikára. Egyértelművé vált, hogy az ukrán katonai és politikai célok nem végrehajthatók, az oroszok mennyiségi és minőségi fölényükkel lassan, de mennek előre. A területek feladására az ukrán vezetés nem hajlandó, tehát itt sincs változás. Az oroszok egyik célja éppen ezért az ukrán vezetés eltávolítása.”

A Vasárnap.hu Zelenszkij helyzetének stabilitásával kapcsolatban arról érdeklődött, hogy mennyire tudja Oroszország ezt befolyásolni.

Nógrádi György így nyilatkozott:

„Nyilvánvaló az, hogy mind a két félnél a titkosszolgálatok kőkeményen dolgoznak azon, hogy előnyökhöz jussanak. Az oroszok bent vannak Kijevben, az ukránok is igyekeznek, de érthetően sokkal kevesebb a jelenlétük Moszkvában. Azonban naponta vannak új fejlemények. Ilyen például, hogy az oroszok negyvenmilliárd dollárért támogatják az iráni kőolajipart, ami azt jelenti, hogy van pénzük…”

Tudni kell, hogy minden téren nagyon sok a bizonytalan információ, mivel az ukránok és oroszok egyaránt hazudnak.

– emelte ki.

A biztonságpolitikai szakértő az Ukrajnába szállított nyugati fegyverekről elmondta: „Az oroszok abból indulnak ki, hogy a bejövő fegyverek jelentős részét megsemmisítik. Ugyanakkor tudják, hogy Ukrajna modern fegyvereket kap, amelyre figyelniük kell. Azonban azt is tudják, hogy az ukrán hadsereg néhány napos, illetve hetes kiképzése kevés ahhoz, hogy ezeket a fegyvereket megfelelően tudják használni. Ettől függetlenül a Nyugat továbbra is küldi a fegyvereket és a pénzt Ukrajnának.”

Arról a nyugati hírszerzésről, mely szerint Vlagyimir Putyin beteg, Nógrádi György így nyilatkozott:

Putyin nem játszott meg semmit, csak a Nyugat azt mímelte és próbálta elhitetni, hogy Putyin beteg. Tette mindezt azért, mert el akarták hitetni, hogy Oroszország legyőzhető. Rengeteg ember nyilatkozott akkor erről – döntően olyan hírszerzők, akik már nincsenek hivatalban, tehát nincs felelősségük abban, hogy mit mondanak.

Az eredeti interjú ITT olvasható.

Borítókép: Ukrán tüzérek amerikai M777-es ágyúval készülnek lőni az orosz állásokat Harkiv térségében 2022. július 14-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.