Terroristák, maffiózók kezébe kerülhetnek az ukrajnai segélyfegyverek

Egy izraeli szervezet a dark weben három olyan ajánlatot talált, amiben Ukrajnának exportált fegyvereket kínálnak eladásra, köztük a Javelin típusú, legmodernebb amerikai tankelhárító, páncéltörő rakétát. Az Europol egy hónapja adott ki vörös riasztást arról, hogy szervezett bűnözők és terroristák kezébe kerülhet az Ukrajnának adott nyugati fegyverek egy része. Horváth Józsefet, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértőjét kérdeztük.

2022. 07. 29. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár szervezett bűnözők, illetve terroristák kezébe is kerülhetnek az Ukrajnának adott nyugati fegyverek egy része – értett egyet az Europol riasztásával Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője, aki a segélyfegyverekről szóló hírekkel kapcsolatban nem zárta ki azt sem, hogy az az ellenérdekelt fél titkosszolgálatának a tudatos provokációja. 

Az Europol vörös riasztásához csatoltak egy videót arról, hogy Albániában kocsiderékban ott vannak a Javelin rakéták, amiket ukránul beszélő emberek albánoknak mutatnak éppen. 

A szakértő szerint nem zárható ki az a lehetőség sem, hogy az orosz titkosszolgálat így próbál „alávágni” az ukránoknak, hogy ezzel feszültséget keltsen az ukránok és a nyugati támogatóik között.

– Ám, ha elfogadjuk, hogy ez a valóság, amit látunk, akkor azt kell mondanunk, ez annál sokkal veszélyesebb, mint hogy szervezett bűnözők kezébe kerülnek ezek a fegyverek. Egy Javelin páncéltörő rakétával például egy landoló vagy éppen startoló utasszállító repülőgépet sikeresen meg lehet támadni. Kiváló terrorista fegyver is lehet egy páncéltörő rakéta – fogalmazott Horváth József.

Amerikai FGM–148 Javelint kezében tartó ukrán katona Harkivnál március 23-án (Sergey Bobok/AFP)

A biztonságpolitikai szakértő egykor titkosszolgálati vezető volt, belülről ismeri a szolgálatok világát. Így nem lepődött meg azon, hogy az izraeliek feltárták a dark weben az ukrajnai segélyfegyvereket. 

Leszögezte: a titkosszolgálatok számára folyamatos és állandó feladat, hogy az illegális fegyverkereskedelemmel kapcsolatos információkat mielőbb tárják fel, és szakítsák meg az illegális műveleteket. – Ez állandó feladat a nemzetközi titkosszolgálati együttműködésben, amiben mi is benne vagyunk. Uniós és NATO-tagokként természetesen a titkosszolgálatainknak feladatai adottak ezen a területen is – fogalmazott Horváth József.

A szakember emlékeztetett: Magyarország számára egyébként sem ismeretlen az illegális fegyverekhez kapcsolódó feladat, hiszen 

a délszláv háború kitörésétől kezdődően folyamatosan frontszolgálatot láttak el a hazai titkosszolgálatok; a jugoszláv hadseregből kikerülő, ellenőrizetlen fegyverek jelentős része akkor is a feketepiacon kötött ki. – Jelenleg is frontország vagyunk. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban elmondhatjuk, hogy az illegális fegyvercsempészet egyik lehetséges útvonala Magyarországon keresztül vezethet akár a Balkán irányába, onnan például a Közel-Kelet felé, de vezethet Nyugat-Európába is a szervezett bűnözői körökhöz – szögezte le a tanácsadó.

Horváth hangsúlyozta: 

az oroszok ragaszkodnak a török kikötőkbe irányuló ukrajnai gabonaszállítmányok miatt ahhoz, hogy a feleknek garantálnia kell, fegyvereket sem a gabona között, sem a visszafelé üresen haladó hajókban nem szállíthatnak. Így az ukrán kikötőkben berakodás során is ellenőrizni kell a szállítmányt. A vízi szállítás óriási mennyiséget mozgat meg egyszerre, ami igaz például a dunai hajózásra is, bár most az alacsony vízállás miatt gyakorlatilag nincs hajózás, de nem lesz mindig így, és megindulhatnak az ukrán folyami kikötőből is a gabonaszállítmányok. Ugyanez érvényes a vasúti szállításra is, amikor egyszerre szintén nagy mennyiségű ömlesztett árut, esetünkben gabonát szállítanak. 

A záhonyi átrakóban megkönnyíti majd az ellenőrzést, hogy az Ukrajna felől szélesebb nyomtávon érkező ömlesztett gabonát át kell fejteni a MÁV keskenyebb nyomtávján közlekedő uniós vagonokba, így ott fegyvereket elrejteni sem lenne egyszerű.

Fontos tudnivaló: amerikai elemzők már 2014-ben, a Majdan-forradalommal összefüggésben azt írták le, hogy 

a káoszban mintegy háromszázezer (!) kézifegyver tűnt el az ukrán fegyveres és rendvédelmi erőktől. 

Tudjuk, hogy a korrupció, a szervezett bűnözés, az illegális kereskedelem összefonódik, és kevés olyan jövedelmező forrás van, mint a fegyverkereskedelem. Kimeríthetetlen igény van rá világszerte. Ugyanakkor az ukrán korrupciós helyzetet jellemzi, hogy egy katonaköteles férfit tízezer euróért bármikor kiengednek az országból.

Borítókép: A pozsonyi drogmaffia rajkai fegyverraktárában talált fegyverek között is lehetnek segélyfegyverek (Fotó: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.