időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

A volt lengyel külügyminiszter szerint Washington áll az Északi Áramlatokat ért támadás mögött

Magyar Nemzet
2022.09.28. 10:18 2022.09.28. 14:54
A volt lengyel külügyminiszter szerint Washington áll az Északi Áramlatokat ért támadás mögött

Radek Sikorski volt lengyel külügyminiszter szerint az Egyesült Államoknak köze lehet az Északi Áramlatokban kárt tevő balesethez vagy támadáshoz − legalábbis Twitter-bejegyzése erre enged következtetni − szúrta ki a Mandiner.

Köszönjük, USA

− írta Sikorski.

Az Egyesült Államok szerepvállalásával kapcsolatban két régebbi nyilatkozat is elkezdett keringeni az interneten: az egyiket maga Joe Biden amerikai elnök mondta 2022 februárjában, a másik pedig Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkárhoz kötődik.

Joe Biden februárban arról beszélt, amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát, úgy az Északi Áramlat 2 „többé nem fog létezni”. Arra az újságírói kérdésre, hogy ezt mégis hogyan képes kontrollálni Washington, tekintve, hogy erről Németország dönthet, 

mindössze annyit válaszolt Biden: „Megígérhetem, hogy meg tudjuk oldani.”

Victoria Nuland Biden nyilatkozatát megelőzően januárban beszélt hasonlóról. 

Amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát, úgy el fogjuk érni, hogy az Északi Áramlat 2 projekt ne haladjon előre

− fogalmazott a külügyi államtitkár.

Washington egyébként már fel is ajánlotta segítségét Svédországnak az incidens kivizsgálásában − erről Anne Linde svéd külügyminiszter számolt be szerdán. Linde elmondta azt is, Svédország nem tekinti ellene irányuló támadásnak a vezeték elleni feltételezett szabotázsakciót. Björn Lund, a svéd szeizmológiai hálózat (SNSN) szakembere az SVT-nek azt mondta: robbanások, nem pedig földrengés vagy földcsuszamlás történt.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.