időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A pandémia éveit idézheti az energiaválság Németországban

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség
2022.10.02. 11:06 2022.10.02. 13:53
A pandémia éveit idézheti az energiaválság Németországban

Bezárt könyvtárak, kivilágítatlan épületek, elmaradó karácsonyi vásárok, lekapcsolt reflektorok a sportpályákon, bezárt uszodák, fűtetlen templomok: a koronavírus-járvány évei megismétlődhetnek Németországban, ezúttal azonban az energiaválság miatt.

Néhány önkormányzat már bejelentette, hogy kikapcsolja a reflektorokat a sportpályákon, hogy energiát takarítsanak meg. Emiatt azonban a komplett sportvilág megbénulhat, a gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek szóló edzéseket ugyanis el kell halasztani, mivel azok délután zajlanak, világítás hiányában pedig sötétben kellene sportolni – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Ha azonban nincs edzés, akkor a versenyeket sem rendezik meg, ezért – csak úgy, mint a koronavírus-járvány alatt – a hétvégi sportesemények is elmaradhatnak. 

A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) hetek óta követeli, hogy ne töröljék el a sporteseményeket. Hermann Winkler a német sajtónak fakadt ki és emlékeztetett arra, hogy

sok helyen már elzárták a meleg vizet, a villanyhasználatot pedig jelentősen visszafogták, és az edzőtermeket sem fűtik fel teljesen. Winkler szerint mindezt nem lehet a háborús helyzetre fogni, sokkal inkább a szövetségi kormány a hibás, és öngerjesztett energiaválságról beszélt a szakember.

Az Északkelet-Német Labdarúgó-szövetség (NOFV) egyik bajnokságában egyébként egy mérkőzés már elmaradt, mert Eilenburg városa kikapcsolta a reflektorokat. A labdarúgáson kívül más sportágakban is érződik a közelgő krízis, a fedett uszodák vízhőmérsékletét például már két fokkal csökkenteni kellett, így az úszásoktatásokat és a vizes sportesemények nagy részét el kell törölni.

De nem csak a sportvilág lesz kénytelen nélkülözni az idei télen Németországban az energiahiány miatt. 

Több város önkormányzata már szeptemberben döntött arról, hogy az idei adventi időszakban még a karácsonyi fényeket sem helyezik ki az utcákra. Egyelőre az sem világos, hogy a karácsonyi vásárokat megtartják-e, vagy – hasonlóan a koronavírus-járvány idején – idén nem érezhetik az emberek az ünnepi hangulatot az utcákon. Mivel nem lesz hova menniük, az embereknek otthon kell maradniuk, de a lakásokban sem várja melegség őket,

legalábbis jó néhány lakásszövetkezet által fenntartott lakásban. 

Csak Berlinben így több százezer lakásban tervezik 20 fokban maximálni a hőmérsékletet, éjszaka pedig 17–-18 fokot engednek majd a tervek szerint.

A könyvtáraknak is energiát kell megtakarítaniuk, így várhatóan kijelölnek majd olyan napokat, amelyeken nem nyitnak ki, mert sem fűtés, sem világítás nem lesz. Több egyetemi könyvtár már döntött arról, hogy korlátozza a nyitvatartást, és hétvégén zárva maradnak. A diákok így hasonlóan nehéz helyzetben kénytelenek teljesíteni a tanulmányi követelményeket, mint a koronavírus-járvány idején.

A templomok sem ússzák meg az energiaválságot. A Münsteri Egyházmegye templomlátogatóinak a következő fűtési szezonban melegen fel kell öltözniük, a templomokban ugyanis nem lesz fűtés

Az egyházközségeket egy nyolcoldalas dokumentumban szólították fel az energiatakarékosságra, amelyben azt is leszögezik, hogy lehet fűteni, de csak 5 fokig.

Borítókép: néptelen a berlini Brandenburgi kapu előtti tér 2020. november 16-án. Németországban a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére november 2-ától egy hónapra bezárták az éttermeket és a bárokat (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Energia-veszélyhelyzet

Scholz: Hiba volt orosz gázfüggőségbe taszítani Németországot

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.