Folytatódik a brit miniszterelnök vesszőfutása

Greg Handset nevezte ki Liz Truss brit miniszterelnök a kabinet új, nemzetközi kereskedelemért felelős tagjává. Hands kinevezése fontos gesztusként értékelendő, mivel a politikus a nyári konzervatív pártelnökválasztás során Truss riválisának, Rishi Sunak egykori pénzügyminiszter egyik legnagyobb támogatója volt. A lépés egyszersmind a párt egységesítését szolgálja, mivel Trussnak a támogatottságra minden eddiginél nagyobb szüksége van.

2022. 10. 11. 5:52
SUNAK, Rishi; JOHNSON, Boris; TRUSS, Liz
London, 2022. augusztus 31. A brit Konzervatív Párt vezetõi tisztségére pályázó Liz Truss külügyminiszter beszél a párt utolsó vezetõválasztási összejövetelén a londoni Wembley Arénában 2022. augusztus 31-én. Truss Rishi Sunak volt pénzügyminiszterrel verseng a párt vezetéséért. A leendõ pártvezetõ az Egyesült Királyság következõ miniszterelnöke lesz, miután Boris Johnson kormányfõ július 7-én bejelentette távozását a párt élérõl. A vezetõválasztás eredményét szeptember 5-én jelentik be. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A valamivel több mint egy hónapja miniszterelnökként tevékenykedő Liz Truss jelenleg nem egy, a briteket feldühítő, bejelentett, majd visszavont intézkedéscsomag miatt kényszerül korrigálni, hanem saját pártját próbálja maga mögé állítani.

Trussnak minden lehetőséget meg kell ragadnia annak érdekében, hogy támogatottságát növelje: az Opinium közvélemény-kutató a Bloomberg amerikai napilap által idézett friss kutatása szerint a miniszterelnök 47 százalékpontos népszerűtlenségi indexe nemcsak Johnson „partygate”-időszakát, hanem Theresa May volt miniszterelnök lemondását megelőző hetekben mért értékeit is alulmúlja.

 Jelenleg egyedül a rendkívül ellentmondásos „miniköltségvetést” benyújtó Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter teljesít rosszabbul Trussnál. Kwartengre korábban egyébként maga Truss sem mondta egyértelműen azt, hogy megbízik benne a további közös munka kapcsán.

Nicola Sturgeon skót elsőminiszter, a Skót Nemzeti Párt vezetője egy szombati televíziós műsorban csak olajat öntött a tűzre, amikor műsorvezetői kérdésre elmondta, ha egy tory vagy egy munkáspárti kormány között kellene döntenie, hezitálás nélkül Keir Starmer pártját választaná.

Megvetem a tory-kat és mindent, amiért kiállnak, úgyhogy nem is olyan nehéz erre a kérdésre válaszolnom

– mondta Sturgeon.

A politikai ellenzék, legyen a kormányzó párton belüli, a „hátsósoros” konzervatív parlamenti képviselők ellenérzései képében, vagy Sturgeon, mint a legnagyobb ellenzéki párt vezetője révén, csak még inkább megnehezíthet egy eleve kemény időszakot. 

Truss-nak ugyanis mielőbbi megoldást kell találnia a szárnyaló rezsiárakra, a felszökő jelzálogkamatokra, az inflációra. Ezen felül a bevándorlással, a segélyezési rendszer reformjával, a pénzpiaci helyzettel kapcsolatban is felelnie kell a parlament előtt, ami első rendes ülésszakát kezdi a II. Erzsébet halála utáni gyászszünet óta.

Az YouGov közvéleménykutató október eleji felmérése alapján a Munkáspárt abszolút többségben, toronymagasan vezeti a támogatottsági versenyt, a Konzervatív Párt kevesebb, mint feleakkora támogatottsággal mindössze 25 százalékon áll. Az Independentnek egy, a miniszterelnökhöz közel álló forrása úgy fogalmazott, a „kemény, hideg valóság” az, hogy a konzervatívoknak kénytelen-kelletlen, muszáj felsorakozniuk Truss mögött, vagy könnyen „egy, a Munkáspárt és a Skót Nemzeti Párt által alkotott szörnyű koalíció ellenzékében találják magukat.”

Borítókép: a brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó Liz Truss külügyminiszter beszél a párt utolsó vezetőválasztási összejövetelén a londoni Wembley Arénában 2022. augusztus 31-én (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.