Novák Katalin: Szeretnénk, ha Európa újra a béke szigetévé válna

Magyarország és Ausztria számára egyaránt az átjárható, nyitott belső határok és a biztonságos külső határok a fontosak – fogalmazott Novák Katalin csütörtökön, Bécsben tartott sajtótájékoztatóján. A köztársasági elnök az első külföldi vendég, akit október 9-i újraválasztását követően hivatalában fogadott Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök.

2022. 10. 27. 14:42
Novák Katalin köztársasági elnök és Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök 2022. október 27-én. Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin magyar államfő egynapos hivatalos látogatásra érkezett az osztrák fővárosba, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytasson Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnökkel.

A köztársasági elnököt csütörtökön reggel a bécsi főpályaudvaron virágcsokorral fogadta Maximilian Henning, az osztrák külügyminisztérium protokollfőnöke. Ezt követően katonai díszszemlét tartottak az egykori császári palota, a Hofburg belső udvarán Novák Katalin és osztrák hivatali partnere tiszteletére.

Maximilian Henning, az osztrák külügyminisztérium protokollfőnöke fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt a bácsi Hauptbahnhof pályaudvaron 2022. október 27-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az ünnepélyes fogadtatást a magyar és az osztrák államfő kétoldalú egyeztetései követték. A közös sajtótájékoztatón Novák Katalin kiemelte, azért is örül a mostani látogatásának, mert ő lehet az első külföldi partner, akivel Alexander Van der Bellen hivatalában találkozik október 9-i újraválasztását követően.

Az első hivatalos találkozásunk megerősítette, hogy azzal is lehet erősíteni a jószomszédi viszonyt, hogy mi ketten őszintén tudunk egymással beszélni 

– jelentette ki Novák Katalin.

Hangsúlyozta, a kétoldalú találkozóik hozzájárulnak ahhoz, hogy itt, Európa szívében ez a két ország még erősebb szövetséges legyen.

– Magyarország és Ausztria között sok évszázadon át erősek a gazdasági, a kulturális és az emberi kapcsolatok – nyilatkozta Alexander Van der Bellen. Hozzátette: ez vonatkozik a határon átnyúló együttműködésre is, ami történelmileg új fejlemény, hiszen a vasfüggöny hosszú évekig elválasztotta a két országot. A szövetségi elnök beszédében arra is kitért, körülbelül 150 ezer magyart foglalkoztatnak Ausztriában. 

Magyarország és Ausztria számára egyaránt az átjárható, nyitott belső határok és a biztonságos külső határok a fontosak 

– erősítette meg Novák Katalin. A magyar államfő ugyanakkor annak is hangot adott, különbséget kell tenni a legális gazdasági bevándorlók, az illegális bevándorlók és a menekültek között. Kifejtette, Budapest és Bécs egyetért abban, hogy az illegális bevándorlással szemben határozott fellépésre van szükség. A két ország nemrég Szerbiával együtt egyeztetéseket folytatott arról, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a védekezést. Novák Katalin szavai szerint már születtek megállapodások, amelyek szorosabb együttműködésről és az illegális migrációval szembeni nagyobb osztrák szerepvállalásról szólnak.

Amikor Magyarország déli határait védi, egyúttal az Európai Unió külső határait is védelmezi 

– érvelt a köztársasági elnök. Hozzátette: fontos, hogy a védekezést lejjebb vigyük, a szerb–északmacedón határra.

Novák Katalin köztársasági elnök és Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök tárgyal a Hofburgban. Forrás: Twitter

A két államfő egyaránt hangsúlyozta, most, az ukrajnai háború idején különösen fontosak a kétoldalú egyeztetések. 

Novák Katalin elmondta: Magyarország álláspontja a háborúval kapcsolatban az első perctől kezdve világos. 

– Elítéljük az orosz agressziót, egy szuverén ország megtámadását, és nem ismerjük el az annektált területek Oroszországhoz tartozását, Ukrajna mellett vagyunk – fogalmazott. Hozzáfűzte: Magyarország nem támogat semmiféle olyan intézkedést, amely a háború eszkalációjához vezet. Novák Katalin kitért rá, Kárpátalján nagyjából százötvenezres kisebbség él, és már mintegy kétszáz ottani ember vesztette életét a háború során.

Szeretnénk ezeket a veszteségeket a jövőben elkerülni, szeretnénk, hogy mielőbb asztalhoz üljenek a háborús felek, és Európa újra a béke szigetévé válhasson

– nyilatkozta. Hozzátette: a magyar és az osztrák emberek az első perctől minden támogatást megadnak az ukrajnai háború elől menekülőknek, akik közül Magyarországra már közel egymillióan érkeztek.

Az ukrajnai háború okozta energiaválsággal kapcsolatban pedig elmondta, Magyarország célja egy mielőbbi energiafüggetlenség megteremtése.

A magyar államfő a nap folyamán további programokon vett részt Bécsben, többek között az Érseki Palotába látogatott, ahol négyszemközti megbeszélést folytat Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsekkel. Este pedig a trumaui Szent II. János Pál pápa által 1996-ban alapított katolikus egyetemen tartott előadást a hallgatóknak a magyar családpolitikáról és a gyermekvállalás előnyeiről. 

Öt hónapja vagyok köztársasági elnök, az ország első női köztársasági elnöke, és nem utolsósorban három gyermek édesanyja vagyok

 – jelentette ki büszkén Novák Katalin beszédében.

A magyar családpolitikával kapcsolatban kiemelte, nem akarják rábeszélni az embereket a gyermekvállalásra, de szeretnék, ha mindenki valóra válthatná a családalapítással kapcsolatos terveit. 

– Ha feltenném a kérdést Önöknek, hogy szeretnének-e gyermeket a jövőben, és ha igen, hány gyermeket szeretnének, majd tíz év múlva újra megkérdezném, valószínűleg nagy különbség lenne a terveik és a valóság között. Magyarországon azokra a kérdésekre keresünk választ, hogy az emberek miért nem tudják megvalósítani a gyermekvállalással kapcsolatos terveiket, és hogyan tudunk egy családbarát atmoszférát teremteni – magyarázta az államfő. Elmondta, hazánkban 1981 óta minden egyes évben fogy a népesség.

Novák Katalin ezután kitért rá, Magyarország megvédi és támogatja a családokat a jogalkotásban és pénzügyi téren is.

Privilégiumnak nevezte, hogy hazánkban három évig otthon maradhatnak az édesanyák a gyermekeikkel, és nagyszülői GYED-re is van lehetőség, amelynek köszönhetően a nagyszülők is részt vehetnek az unokáik nevelésében. Hozzátette: nem lehet helyettesíteni a nagymamát vagy a nagypapát egy gyermek életében.

– Ezek a privilégiumok megteremthetik a többgenerációs családmodellt, amely egyelőre nem igazán elterjedt Magyarországon – fogalmazott a köztársasági elnök. 

Novák Katalin ismertette, hogy mivel a gyermeknevelésének számos pénzügyi akadálya is lehet, Magyarország létrehozta a CSOK-ot.

Mindenkinek megvan a lehetősége rá, hogy Magyarországra költözzön

 – tette hozzá humorosan.

A magyar államfő arról is beszélt, hazánkban az elmúlt tíz évben megduplázódott a házasságkötések száma. 

Remélem, hogy divattá válhat a hagyományos családmodell, a gyermekvállalás. Magyarországon már vannak erre utaló, pozitív jelek.

– fűzte hozzá. A magyar államfő az előadását követően végül a hallgatók kérdéseire is válaszolt.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök és Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök 2022. október 27-én. (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.