időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Coloradóban legalizálják a varázsgombák fogyasztását

Magyar Nemzet
Forrás: Vice.hu
2022.11.16. 19:24 2022.11.16. 21:14
Coloradóban legalizálják a varázsgombák fogyasztását

Az USA egyik államában a szavazatok 92 százalékának összeszámlálása után elfogadták a 122-es javaslatot, amely dekriminalizálja a pszilocibin és a pszilocin, a DMT és a meszkalin használatát és birtoklását. Ennek értelmében a 21 évnél idősebb coloradói lakosoknak engedélyezték, hogy felügyelet mellett pszilocibines kezeléseken essenek át. Az engedélyezett szerek kiskereskedelemben nem lesznek elérhetők.

Colorado lett a második olyan állam, ahol a keddi félidős választásokat követően meghozták azt a szélsőliberális intézkedést, hogy legalizálták a varázsgombákat, és dekriminalizáltak más, a felnőtteknek szánt pszichedelikus szereket.

Illusztráció (Forrás: Flickr)
Colorado lett a második állam, ahol legalizálták a pszilocibingombákat, Oregon nyomdokaiba lépve. Forrás: Flickr

Mit jelent a dekriminalizáció és a legalizáció? 

A felnőtteknek szánt pszichedelikus szerek dekriminalizálása azt jelenti, hogy nem indul büntetőeljárás, ha valaki az adott szert fogyasztja vagy terjesztési szándék nélkül birtokolja. A legalizáció viszont nemcsak a szankciókat törli el, hanem törvényileg is elfogadottá teszi az adott cselekményt.

Milyen céllal dekriminalizálták a pszichedelikus szerek használatát?

A coloradói szavazók meglátták a természetes gyógyszerekhez – köztük a pszilocibinhez való – szabályozott hozzáférés előnyeit, így a PTSD-vel, terminális betegséggel, depresszióval, szorongással és más mentális egészségügyi problémákkal küzdő embereknek esélyt adtak a gyógyulásra

– idézi Kevin Matthews a Denver Postnak adott nyilatkozatát a Vice.com.

Amerikában jelenleg 21 államban engedélyezett a cannabis használata

2020-ban Oregon államban dekriminalizálták először a kábítószer-birtoklást és legalizálták a varázsgombákat, továbbá engedélyezték, hogy terápiás céllal használják azokat az erre kiépített létesítményekben. Az oregoni program szerint a jövőre nyitó létesítményekben a kezelés igénybevételéhez több személyes konzultáción kell részt venni, és a kezeléseket csak felügyelet mellett hajthatják végre.

A coloradói szavazást egyébként a pszichedelikus szerek reneszánsza hozta el, hiszen hasonlóan jártak el ezelőtt Oaklandban, San Franciscóban, Denverben, Ann Arborban és Seattle-ben is. A ketaminasszisztált terápia, a pszichedelikus lelkigyakorlatok és a fürdőket kiszolgáló templomok a dekriminalizáció kezdete után szinte általánossá váltak az érintett államokban.

Arkansasban, Észak-Dakotában és Dél-Dakotában is próbálkoztak hasonló intézkedésekkel, de nem jártak sikerrel.

Borítókép: Coloradóban legalizálták a varázsgombákat. Illusztráció (Forrás: Flickr)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.