Az Európai Parlament egy elszabadult hajóágyú

Az Európai Parlament (EP) nagyon komolyan elszakadt a választópolgároktól és a külső kontrolltól, elszabadult hajóágyúként működik – mondta lapunknak Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament fideszes képviselője a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban.

2023. 01. 14. 7:45
HIDVÉGHI Balázs
Strasbourg, 2019. július 15. Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az Európai Néppárt képviselőcsoportjának ülésén az Európai Parlamentben (EP) Strasbourgban 2019. július 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke javaslatcsomagja korlátozná a lobbitevékenységet és javítaná a parlament munkájának átláthatóságát. A kiszivárgott javaslatok elegendők a korrupció megfékezéséhez?

– Ezek komolytalan, a legjobb esetben is csak a felszínt kapirgáló javaslatok. Nem elégségesek. Az eddig napvilágot látott információk szerint a brüsszeli korrupció nagyon mélyen érinti az uniós intézményeket, a parlamentet bizonyosan, de úgy tűnik, hogy ennél messzebbre vezetnek a szálak. A politikai befolyásvásárlás gyakorlatának klasszikus esetével állunk szemben: külső erők sok pénzért politikai befolyást vesznek részben a politikusok, részben a civil szervezetek között, a Soros-hálózat berkein belül, de a médiában is. Ez a gyakorlat aztán beépül a brüsszeli politikai döntéshozatalba. Ez itt a probléma. Ezt nem fogják tudni olyan javaslatokkal orvosolni, amelyek arról szólnak, hogy korábbi EP-képviselők belépését hogyan korlátozzák. Sokkal mélyebb önvizsgálatra és a politikai következmények levonására lenne szükség.

– Egyes híradások szerint akár hatvan EP-képviselő is érintett lehet a korrupciós ügyben, de európai biztosok neve is felmerült már, akik szoros kapcsolatban állhattak a gyanúba keveredett személyekkel. Elképzelhető, hogy a következő hetekben, hónapokban még több személy érintettségére derül fény?

– Azt gondolom, hogy igen, erre esély van. Az látható, hogy évek óta működött ez a hálózat, amely kifejezetten szerteágazó volt. Hozzáteszem: a külföldről történő politikai befolyásnak a vásárlása történt Magyarországon a dollárbaloldallal kapcsolatban is. Fel kell számolni a korrupció gyakorlatát Brüsszelben. Erre a legalkalmasabb pillanat a 2024-es európai parlamenti választások lesznek.

– Szakértők szerint az a baj, hogy az Európai Parlament mindig saját magát szabályozza, tagjai saját magukat vonják felelősségre, semmiféle elszámoltatási kötelezettségük nincs külső szereplők, az európai polgárok felé. Ezzel egyetért?

– Igen, ezt így látom, s ez rámutat arra, hogy az Európai Parlament, mint intézmény, gyakorlatában, működésében nagyon komolyan elszakadt a választópolgároktól és a külső kontrolltól, elszabadult hajóágyúként működik. Egy korrupciós gépezet lepleződött le. Nem várható el, hogy azok, akik ennek a rendszernek a kialakítói, haszonélvezői voltak, azok most saját maguk felszámolják ezt a gépezetet.

 

Borítókép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.