Még két hónapig előzetes letartóztatásban marad Eva Kaili

Ügyvédjei azzal érveltek: házi őrizetbe kell helyezni a korrupt politikust, hogy láthassa kislányát.

Magyar Nemzet
Forrás: Euronews2023. 02. 17. 9:02
MARY, Sven; KAILI, Eva
Brüsszel, 2023. február 16. Sven Mary (b) és Mihalisz Dimitrakopulosz, a korrupcióval gyanúsított Eva Kaili volt görög szocialista párti európai parlamenti alelnök ügyvédjei nyilatkoznak Brüsszelben védencük bírósági meghallgatása után, 2023. február 16-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még legalább két hónapig börtönben kell maradnia Eva Kailinak, az Európai Parlament (EP) egykori alelnökének egy belga bíró csütörtöki döntése szerint – adta hírül a Euronews. Ügyvédei szerették volna elérni, hogy Kaili házi őrizetbe kerülhessen, s elektronikus nyomkövetővel lássák el, hogy együtt lehessen 23 hónapos kislányával.

Kaili december 9. óta van börtönben, miután négy társával együtt őrizetbe vették az Európai Parlament eddigi legnagyobb korrupciós botrányában.

Elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól, hogy járjanak el az érdekeikben a brüsszeli jogalkotási folyamat során.

– Ha valaki szimbólummá válik, és az előzetes letartóztatás meghosszabbítását is ennek alapján rendelik el, mert ő az Európai Parlament alelnöke, akkor annak nem látom értelmét – reagált a bíróság döntésére az Eva Kaili ügyvédjeként nemrég megbízott Sven Mary, aki korábban Salah Abdeslamot, a 2015-ös párizsi terrortámadások egyetlen túlélő elkövetőjét védte.

Eva Kaili mellett decemberben tartóztatták le Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársát, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozott – és Niccolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját. Utóbbit nemrég engedték ki a börtönből.

A belga rendőrség csaknem 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. Eva Kaili brüsszeli lakásán 150 ezer euró készpénzt találtak.

A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció. 

A napokban tartóztatták le Marc Tarabella belga szocialista EP-képviselőt is, s házi őrizetbe helyezték a szintén baloldali Andrea Cozzolino olasz EP-képviselőt Olaszországban. 

Pier Antonio Panzeri január végén vádalkut kötött a nyomozókkal, így könnyen lehet, hogy újabb részletek derülnek ki, s újabb letartóztatásokra kerül sor. Korábbi híradások szerint összesen hatvan EP-képviselő lehet érintett az ügyben. Panzeri előzetes letartóztatását is meghosszabbították csütörtökön.

 

Borítókép: Sven Mary (balra), a korrupcióval gyanúsított Eva Kaili ügyvédje nyilatkozik Brüsszelben védence bírósági meghallgatása után, 2023. február 16-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.