Ron DeSantis harca a Walt Disney-vel Floridában

Noha Ron DeSantis floridai kormányzó még nem jelentette be 2024-es elnökjelölti ambícióit, ma megjelenő új könyvével országos körútra indul, amely során adományok mellett további támogatókat is szerezhet. Könyvében – mások mellett – pedig betekintést enged a Disney-vel folytatott csörtéjébe.

2023. 02. 28. 5:54
DESANTIS, Ron
Tampa, 2022. november 9. Ron DeSantis Florida állam republikánus kormányzója beszédet mond újraválasztása után Tampában 2022. november 8-án, a félidõs kongresszusi és helyi választások estéjén. MTI/AP/Rebecca Blackwell Fotó: Rebecca Blackwell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindig nagy nyomás nehezedik ránk, de a „szülők jogai az oktatásban” (Parental Rights in Education) törvény esetében ez most teljesen más, még sohasem láttam ilyet – idézi Ron DeSantis republikánus floridai kormányzó Bob Chapeket, a Walt Disney vállalat korábbi vezérigazgatóját új könyvében. A The Courage to be Free: Florida's Blueprint for American Revival (Bátorság a szabadsághoz: Floridai terv Amerika újjászületéséért) címet viselő, ma megjelenő könyv bizonyos részleteit annak kiadója, a HarperCollins kizárólag a Fox News amerikai hírcsatornával osztotta meg.

A napvilágot látott részletekből kiderül, hogy a Walt Disney-t még tavaly irányító Bob Chapekre milyen nyomás nehezedett a liberális, woke-ideológiát terjesztő körök részéről, hogy a világ egyik legnagyobb média és szórakoztatóipari társaságának erejét és befolyását felhasználva küzdjön a hazánkhoz hasonló gyermekvédelmi törvény bevezetését sürgető Ron DeSantis és a republikánus politikusok ellen.

 

A floridai gyermekvédelmi törvény

A floridai kormányzó által aláírt, tavaly júliusban hatályba lépett törvény a szülők jogait erősíti meg gyermekeik nevelését illetően, ideértve az oktatásukat.

Ennek keretében megtiltja a szexuális irányultsággal és a nemi identitással kapcsolatos témák tantermi oktatását az óvodától az általános iskola harmadik osztályáig. Majd ezt követően is csupán a gyermekek korának megfelelő tájékoztatást engedélyezi – ez a homályos utalás a liberális körökben további felháborodást váltott ki, hiszen lényegében megkönnyíti a szülők helyzetét a woke-ideológiát alkalmazó iskolákkal szemben indított perekben.

Mindemellett a törvény előírja a szülők értesítését minden, a gyermek mentális, érzelmi vagy fizikai jólétét érintő iskolai változásról vagy új szolgáltatásról, amelyeket a szülők visszautasíthatnak, ideértve mindenfajta egészségügyi szűrést vagy kérdőívet.

Republikánus politikusok a törvényről úgy fogalmaztak, hogy annak célja a szülők döntési jogának a kiterjesztése és annak meggátolása, hogy az iskola bármilyen információt is visszatartson a gyerekeket illetően.

 

A Disney nyomása

Ron DeSantis könyvében felidézi, hogy tavaly márciusban Chapek felhívta őt, felszólítva, hogy ne írja alá a szerinte kirekesztő és a „meleg, leszbikus, nem bináris és transznemű gyerekekkel és családokkal méltánytalan” törvényt. DeSantis szerint ugyanakkor a baloldali média és az aktivisták nyomást gyakoroltak és hamis narratívát kezdtek terjeszteni a törvényről, és azt tanácsolta a Disney-nek, hogy maradjanak ki a floridai politikából.

Noha a Disney-ről már korábban is szárnyra kaptak olyan hírek, hogy egy „nem túl titkos melegprogramot” folytat és a gyerekeknek szóló műsorokba is LMBTQ-tartalmakat csempész bele, a floridai kormányzó könyvében úgy fogalmaz: „meglepte”, hogy a Disney „eszkalálni akarja a konfliktust”, és a bíróságon akarja megtámadni a törvényt.

Hozzáteszi: Noha ehhez minden joga megvan, Florida nem kér egy ilyen vállalat bálványozásából.

Ha a Disney harcolni akar, rossz fickót nézett ki magának, nem fogom engedni, hogy egy Kaliforniában székelő woke cég vezesse az államunkat

 – fogalmazott még tavaly.

Ezt követően megindította az orlandói Disney World különleges, „állam az államban” (Reedy Creek) önkormányzati státuszát módosító törvényt, amivel a komplexum magát igazgatja és adóztatja 1967 óta.

A hatalmas, évente ötvenmillió látogatót és ötmilliárd dolláros adóbevételt generáló komplexum úthálózatának fenntartását, tűzvédelmét, rendvédelmét, áramellátását, vízellátását és víztisztítását maga látja el a beszedett évi 105 millió dolláros adójából. A tervek szerint a Disney közigazgatási irányítását egy öttagú bizottság veszi át, akiket a floridai kormányzó nevez ki.

Ám mint kiderült, a cél nem a bosszú – hiszen a Disney több különleges jogát is megtarthatja –, hanem a komplexum turisztikai központjának a megerősítése.

Borítókép: Ron DeSantis Florida állam republikánus kormányzója beszédet mond újraválasztása után Tampában 2022. november 8-án, a félidős kongresszusi és helyi választások estéjén (Forrás: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.