Trump nélküli trumpizmus?

Miközben Donald Trump még nem jelentette be, de vélhetően indulni fog a 2024-es elnökválasztáson, a Republikánus Párton belül új csillag ragyogott fel az amerikai politika egén Ron DeSantis, Florida kormányzójának személyében. Ő keményvonalas, mint Trump, és a liberális kritikák leperegnek róla.

2022. 08. 06. 6:50
null
US Representative Ron DeSantis, Republican of Florida, and candidate for Florida Governor, speaks during a rally with US President Donald Trump at Florida State Fairgrounds Expo Hall in Tampa, Florida, on July 31, 2018. / AFP PHOTO / SAUL LOEB Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Van egy totyogó, látszólag szenilis elnökünk, akinek megjegyzéseit sajtómunkásainak kell helyesbíteni minden egyes alkalommal, amikor kinyitja a száját. A különbség közte és köztem az, hogy én a lényegre térek. Azt mondom, amit gondolok, és komolyan gondolom azt, amit mondok. Vezető vagyok, elintézem a dolgokat – vallotta saját magáról Ron DeSantis egy márciusi rádióinterjúban. A 43 éves republikánus párti floridai kormányzó az egyik legszókimondóbb politikus Amerikában, s nem rejti véka alá a Joe Biden vezette demokrata párti kormányzat iránti ellenszenvét, amelyet egész egyszerűen rezsimnek nevez.

Részben ez a köntörfalazás nélküli retorika vezetett ahhoz, hogy az olasz származású DeSantis lett a Republikánus Párt egyik vezéregyénisége, sokan Donald Trump előző amerikai elnök fiatalabb verziójának tartják, aki Trump mellett a legesélyesebb arra, hogy a konzervatívok jelöltje legyen a 2024-es elnökválasztáson.

DeSantis csillaga éppen akkor ragyogott fel, amikor a washingtoni kongresszusban töltött öt éve után a 2018-as floridai kormányzóválasztáson a Republikánus Párt esélytelenebb jelöltjeként az akkori elnök, Trump az ő indulását támogatta – így először a házon belüli versengést nyerte meg, majd demokrata párti riválisát győzte le.

Országos népszerűségét annak is köszönheti, hogy olyan intézkedéseket hozott, amelyekről más republikánus vezetők álmodni sem mernek.

Szembeszállt az LMBTQ-aktivistákkal ugyanolyan módon, mint a magyar kormány: az iskolákban a tanároknak tilos nemi identitásról és szexuális irányultságról beszélgetni a gyerekekkel.

Miután a Disney vállalat bírálta az új törvényt, DeSantis megszüntette az orlandói Walt Disney World vidámpark különleges adókörzeti státuszát. A kultúrharc egy másik mellékágaként, a gyakran erőszakba torkolló Black Lives Matter-tüntetések nyomán, a közbiztonságot megerősítő jogszabályt fogadtatott el, büntetve a zavargásokat, megfélemlítő akcióikat, a történelmi épületekben okozott károkat. – A békés tüntetések rendben vannak, de a zavargás, a fosztogatás, az üzletek felgyújtása, az életek tönkretétele elfogadhatatlan – mondta. Szintén betiltotta az Amerikában egyre elterjedtebb, a fehér embereket privilegizáltnak és rasszistának minősítő, úgynevezett kritikus fajelmélet oktatását az iskolákban. Mindemellett DeSantis külön hivatalt hozott létre a Donald Trump által is sokat emlegetett 2020-as választási csalások kivizsgálására, majd szűkítette a csalás egyik forrásaként meghatározott levélszavazásra jogosultak körét.

– A republikánus szavazóbázis számára világos, hogy Trumphoz hasonlóan DeSantis egy harcos, akit egyáltalán nem érdekel a liberálisok bírálata

– mondta róla Bill Clinton volt amerikai elnök tanácsadója, William Galston.

Ron DeSantis az illegális bevándorlás kérdésében is ugyanazt a keményvonalas álláspontot képviseli, mint Trump, támogatva az előző elnök tervét egy fal felépítésére az amerikai–mexikói határon. A sors iróniája, hogy az egyik etnikailag legsokszínűbb Florida lakossága egyre inkább a migrációellenes republikánusokra szavaz.

– A floridai spanyol ajkúak 2020-ban erőteljesen átlendültek Trump oldalára, DeSantis pedig még népszerűbb a körükben. A demokraták ellenszenvessé tették magukat azáltal, hogy például a rendszerszintű rasszizmusra fókuszálnak, és ellenségnek kiáltották ki a rendőrséget – írta elemzésében a The Atlantic magazin.

A Yale és a Harvard Egyetemet is elvégző, Irakban a haditengerészet kötelékében jogászként szolgálató, háromgyermekes családapa, Ron DeSantis azonban egyelőre kivárhat azzal, hogy 2024-ben elinduljon az elnökválasztáson. A felmérések azt mutatják, hogy a republikánus szavazók többsége (56 százaléka) Trumpot szeretné jelöltjének, 16 százalékuk DeSantist.

Borítókép: Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója (Forrás: AFP/Saul Loeb)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.