Hatalmas botrányt okozott a tunéziai elnök migrációellenes közleménye

„Mindannyian afrikaiak vagyunk” – skandálta a hétvégén több száz fős tömeg Tunézia fővárosában, Tunisz utcáin. Az emberek azt követően vonultak utcára, hogy Kaisz Szaíd tunéziai elnök a múlt héten arról beszélt, hogy a Szubszaharától délre eső országokból származó migránsok tömeges érkezése egy összeesküvés része, amelynek célja, hogy megváltoztassa az arab ország demográfiai összetételét.

2023. 02. 27. 12:48
Tunézia tüntetés
People shout slogans during a protest against Tunisian President Kais Saied after his statement against African migrants, saying their presence was a source of ''violence and crimes'' in Tunis, Tunisia on 25 February 2023. (Photo by Yassine Mahjoub/NurPhoto) (Photo by Yassine Mahjoub / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Yassine Mahjoub / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rasszizmussal vádolják és bocsánatkérést követelnek a tunéziaiak Kaisz Szaíd elnöktől, aki az országban tartózkodó illegális migránsok egyre növekvő számára hívta fel a figyelmet. Az államfő szerint ugyanis az okmányok nélkül érkező fekete-afrikaiak tömeges beáramlása egy olyan tervnek a része, amely Tunézia demográfiáját hivatott megváltoztatni. „Egyesek nagy összegeket kaptak azért, hogy lakóhelyet biztosítsanak a szubszaharai migránsoknak” – tette hozzá múlt heti beszédében Szaíd. Az elnök a nemzetbiztonsági tanácsot is összehívta, ahol arról beszélt, hogy az illegális migránsok tömeges jelenléte „az erőszak és a bűnözés forrása”. Egy héttel ezelőtt az okmányokkal nem rendelkező migránsok kiutasítását is elrendelte az államfő.

Végre maguk a Magreb-országok kongatják meg a vészharangot a migrációs hullám miatt

– reagált a hírekre Twitter-oldalán Éric Zemmour bevándorlásellenes francia politikus.

Tunézia tüntetés
Tömegek vonultak az utcákra Kaisz Szaíd tunéziai elnök közleménye után Tuniszban. Fotó: Yassine Mahjoub/AFP/NurPhoto

A helyiek egy része azonban nem fogadta örömmel Szaíd migrációellenes álláspontját, a hétvégén több százan lepték el Tunisz utcáit. A The Guardian brit napilap eközben arról számolt be, sokan megrohamozták a migránsok otthonait és erőszakkal lakoltatták ki őket. A közösségi médiában arról is írtak, magánkézben lévő közlekedési vállalatok nem értékesítenek jegyeket a migránsoknak. A közleményben kiemelték, hogy a döntés „az afrikaiakat” érinti.

Az 55 afrikai országot tömörítő Afrikai Unió sem vélekedett pozitívan a tunéziai elnök közleményéről, amelyet „faji alapú gyűlöletbeszédnek” nevezett. Az unió válaszában arra szólította fel a tagállamokat, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi jog és az Afrikai Unió dokumentumai szerinti kötelezettségeiket, beleértve azt is, hogy a migránsokat méltósággal kezeljék, függetlenül attól, honnan származnak.

Tunézia tüntetés
Tiltakozó tömeg Tunézia fővárosának utcáin Kaisz Szaíd elnök nyilatkozata után. Fotó: Yassine Mahjoub/AFP/NurPhoto

Tunézia már évek óta tranzitországként működik a fekete-afrikai migránsok számára, noha az ENSZ szerint a világ egyik legtöbb halálos áldozatot követelő útvonalán próbálják elérni Európa partjait.

Ahhoz ugyanis, hogy a legközelebbi európai területet, az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetét elérjék, 130 kilométert kell megtenniük a Földközi-tengeren. Az észak-afrikai országban több mint 21 ezer migráns él, a nem kormányzati szervezetek 30 és 50 ezer közé teszik számukat. Többségük Kamerunból, Ghánából, Guineából és Elefántcsontpartól érkezett, alacsony fizetésért, feketemunkát végezve igyekeznek elegendő pénzt összegyűjteni Európába tartó útjukhoz.

Borítókép: „Mindannyian afrikaiak vagyunk” feliratú táblát tart a kezében egy tüntető Tunézia fővárosában, Tuniszban 2023. február 25-én. A megmozdulások azt követően kezdődtek, hogy Kaisz Szaíd tunéziai elnök az országba beáramló illegális migráció leállítására szólított fel (Fotó: AFP/NurPhoto/Yassine Mahjoub)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.