Vaskos összeggel támogatta a Disney a gyermekvédelmi törvényt megszavazó republikánusokat

A rajzfilmgyártó stúdió nem sajnálta a pénzt a floridai konzervatívoktól.

2022. 04. 13. 17:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem kétszázezer dollárral támogatta a floridai Republikánus Pártot a Walt Disney Company nevű világhírű rajzfilmgyártó stúdió, mégpedig abban az időszakban, amikor a délkeleti állam konzervatív törvényhozói megszavazták a Szülői jogok az oktatásban (Parental Rights in Education Bill) című törvényt – írta meg a minap az amerikai Politico. Az egész Egyesült Államokban nagy visszhangot kiváltó jogszabállyal, amely az amerikai közéletben Ne hozd szóba melegeket néven vált ismertté, elsősorban az volt a jogalkotók célja – a magyar gyermekvédelmi törvényhez hasonlóan –, hogy 

a szülők kezébe adják a jogot arra vonatkozóan, hogy eldöntsék, ki, mikor és milyen módon mutatja be az LMBTQ-közösséghez kapcsolódó témákat a gyermekeknek.

A jelentős támogatás pikantériája, hogy március közepén a Walt Disney vezérigazgatója, Bob Chapek bocsánatot is kért a cég LMBTQ-alkalmazottaitól, miután néhányan nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy a cég nem volt hajlandó elítélni a floridai szülői jogokról szóló törvényjavaslatot, amely megtiltja a szexualitás és a transzneműség ideológiai alapon történő tanítását a gyerekeknek. Bob Chapek ekkor azt is mondta, hogy a Disney pénzzel fog hozzájárulni azokhoz az erőfeszítésekhez, amely más államok hasonló jogszabályainak megdöntésére irányulnak. Ehhez képest a stúdió 125 ezer dollárt juttatott el a floridai republikánusok számlájára, 65 ezer dollárral pedig egy konzervatív szenátorok megválasztását segítő bizottságot támogatott. A Politico által vizsgált, hétfőn közzétett kampányfinanszírozási adatok szerint ráadásul 

a Disney százezer dollárt január 11-én juttatott a republikánusoknak, további 25 ezer dollárt pedig január 26-án utaltak el a konzervatívoknak, vagyis hat nappal azután, hogy a szóban forgó törvényt a floridai parlament szakbizottsága jóváhagyta.

A floridai jogszabály egyébként kimondja, hogy „az állam normáival összhangban tilos az iskolák alkalmazottai vagy harmadik felek által szexuális irányultságra vagy genderidentitásra vonatkozó eligazítást tartani az óvodák mindhárom évfolyamában, illetve egyéb, a gyermek életkorának, fejlődésének nem megfelelő módon”. A törvényt végül Florida republikánus kormányzója, Ron DeSantis március végén írta alá. A július elsején életbe lépő törvény aláírási ceremóniáján a kormányzó arról beszélt: 

már látott olyan tananyagokat a szexualitásról és a genderideológiáról, amelyek egyértelműen helytelen, pornográf anyagokat tartalmaznak nagyon fiatal gyermekeknek.

Nemzetközi balliberális sajtóorgánumok, LMBTQ-szervezetek, egyes hollywoodi színészek, valamint a Fehér Ház is gyűlöletkeltőnek és diszkriminatívnak tartja a törvényt. 

Időközben a Disney bejelentette, hogy átmenetileg beszünteti a Floridának nyújtandó kampányadományok folyósítását, noha a filmstúdió jelentős beruházásokat készül megvalósítani a délkeleti államban.

Borítókép: Életkép a Disney World központjában, a floridai Orlandóban (Forrás: AP/Orlando Sentinel/Joe Burbank)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.